11-08-2021

Leven met angst, is het je vriend of vijand?


Ben jij bekend met angsten? Is jouw wereld beperkt door de angsten waar jij mee worstelt? Ben je elke dag weer uitgeput omdat je moet vechten tegen je angst? Weet dat je hier niet alleen in bent! Er zijn zoveel mensen die met angsten kampen. Dit is niet altijd te zien aan de buitenkant. En angst is er in verschillende vormen en in maten.

 

Ook al hebben twee mensen bijvoorbeeld angst voor spinnen, het is nooit hetzelfde. De ene persoon kan angstiger zijn dan de ander. Misschien durft de een nog wel naar spinnen te kijken maar kan een ander zelfs dat niet. Wat voor de een werkt, hoeft voor de ander niet te werken. Het belangrijkste is dat jij jezelf serieus neemt en doet waar jij je prettig bij voelt.

 

 

Jezelf uitdagen


Wat ik heb geleerd in mijn proces, is om mijzelf uit te blijven dagen. Ja, mijn angst kan soms extreem zijn en de ene dag is het zwaarder dan de andere dag. Ik kijk hoe ik mij voel per dag. Wanneer ik een goede dag heb, daag ik mijzelf meer uit dan op een dag waarop ik al moe ben. Ik probeer angsten aan te gaan, om mijn wereld weer wat te vergroten.

 

In de afgelopen 1,5 jaar is mijn wereld zo klein geworden. Maar sinds een paar maanden ben ik heel bewust gaan kijken naar stappen die ik kon gaan zetten. Niet meteen drie sprongen tegelijk maar stap voor stap. En wat in de ene week wel lukte en in een andere week weer niet, dat liet ik zo. Ik leer nu tevreden zijn met alle kleine stappen die ik zet. Althans voor mij zijn sommige stappen, grote stappen, wat voor jou misschien een mini stapje is.

Je mag trots zijn op elke stap die je zet, hoe klein hij ook lijkt!

 

Het overwinnen van angsten zit hem in het uitdagen van jezelf. En wanneer het voor jou een hele uitdaging is om bijvoorbeeld een kleine wandeling te maken buiten huis, dan start je met 5 minuten buiten zijn. En dan kun je het gaan uitbreiden.

 

Jij bent veerkrachtig!

 

 

 

 

Je angst als vriend


Ja, je leest het goed. Je angst als vriend hebben is mogelijk! Dat klinkt misschien heel gek. Maar angst heeft ook een gezonde functie, namelijk om je te beschermen. Doordat we angst voelen denken we goed na bij wat we doen. Angst geeft een signaal af naar de hersenen en daaruit ontstaan handelingen; ofwel vluchten, vechten of bevriezen. In het Engels gezegd als: Fight, fright of flight.

 

Dit is wel lastig wanneer je bekend bent met PTSS of een angststoornis. Dan is dit gevoel van angst ook aanwezig in situaties waarin geen direct gevaar is. Je lichaam is continue gespannen en je bent altijd in opperste staat van paraatheid.

Dan is het goed om hulp te zoeken. Angst is dan je vijand geworden.

 

Angst kan je helpen, je beschermen en dat is de gezonde functie waardoor het je vriend kan zijn. Het is een onmisbare emotie!

 

Neem jezelf serieus


Het belangrijkste van alles, is dat jij jezelf serieus neemt. Dat wat jij voelt is reëel voor jou. Ten eerste is het daarom belangrijk dat jij stappen zet die goed voelen voor jou. Hoe klein de stap ook lijkt, het kan juist een mega stap zijn die jou verder kan helpen. Ten tweede; maak je angst bespreekbaar. Blijf er niet alleen mee lopen. Natuurlijk hoef je het niet aan iedereen te vertellen, maar het kan een grote last zijn als je het alleen draagt.

 

En last but not least; blijf je grenzen verleggen. Wanneer angst jouw leven beheerst, lijkt het alsof je de controle steeds kwijt bent. Maar je hebt nog altijd controle. Elke dag kun je weer keuzen maken, heel veel keuzen. Probeer je angsten aan te gaan.

 

Stap voor stap; je kunt het!

 

 

 

Leven met angst, is het je vriend of vijand?
Getagd op:                    

Geef een antwoord

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.