11-07-2021

Hulpeloos als een verwenteld schaap


Heb je wel eens gehoord over een verwenteld schaap? Het betekent dat een schaap op zijn rug ligt, zijn poten in de lucht en niet meer overeind kan komen. Het is zaak om dan zo snel mogelijk te handelen, een schaap kan er namelijk aan overlijden! Vanochtend ging ik na een lange tijd weer een stukje fietsen. Ik kwam voorbij een weiland en zag ineens vier poten in de lucht. Ik zag dat het schaap niet omhoog kon komen.

 

Er stond mij bij dat je een schaap die je op zijn rug ziet liggen, zo snel mogelijk moet helpen. Ik werd geraakt door de hulpeloosheid van het dier, hij kon geen kant op. De andere schapen stonden ernaast en keken naar hem. Ik kroop door het prikkeldraad en hielp het schaap overeind, al wist ik niet wat de juiste manier hiervoor was. Twee andere mensen waren ook gestopt en zeiden dat ze ook al zagen dat hij niet meer overeind kon. Even later, ik zat net weer op de fiets, lag het volgende schaap op zijn rug in een kuil. Dus greep ik meteen weer in.

 

Zo kwam alles weer op zijn pootjes terecht…eind goed al goed?

 

 

Het belang van hulp


Door bovenstaand voorval wil ik benadrukken, hoe belangrijk het is om hulp te ontvangen. Het kan zijn dat je het niet durft te vragen, maar hoe lang lig jij al “verwenteld”? Hoe lang houd je dat vol? Wat houd je tegen om hulp te vragen? Er zijn mensen die wellicht weten van je situatie maar ook niet ingrijpen. Wanneer jij niet laat merken dat je zelf niet verder kunt, is het moeilijk inschatten als naaste zijnde, of je de hulp zult waarderen.

 

Toen ik thuiskwam, na mijn fietstocht die ik hierboven heb beschreven; ben ik even gaan Googlen. Ik kwam erachter dat er een speciale techniek vereist is bij het helpen van een verwenteld schaap. Ten eerste is het belangrijk dat je achter de kop van het schaap gaat staan en het dier bij zijn voorpoten en oksels vastpakt. Dan trek je het voorzichtig omhoog tot het op zijn achterste zit.

 

Het tweede wat je dan moet doen, is het dier even zo laten zitten zodat het weer bij zijn positieve komt. Als laatste, wanneer het dier weer tekenen van leven geeft, is dat je hem voorzichtig voorover laat leunen zodat het vanzelf weer op zijn poten komt te staan.

 

In ons leven kunnen wij soms ook “op onze rug liggen. We zijn verwenteld door gebeurtenissen of trauma’s en het lukt ons niet op eigen kracht op te staan. Het leven heeft je overweldigd. Je vecht, je spartelt maar je komt niet verder. Hoe belangrijk is het dan om hulp te krijgen? Iemand die dat zetje in je rug geeft, je even vasthoudt waardoor je weer bij kunt komen en alles op een rijtje kunt zetten?

[1]

 

 

Schuldgevoel


 

Oeps! Ik dacht dat ik goed geholpen had. Maar schapen zijn herkauwers en dat betekent dat ze een pens hebben. Daarin wordt het gras voor verteerd en daarbij komt gas vrij. Wanneer het op zijn rug ligt, kan de gasvorming het lijf niet verlaten en dan kan het schaap dus stikken! Ik rolde hem naar de zijkant en dat had dus niet gemoeten. Zo loopt het schaap risico dat er letterlijk een knoop in zijn darmen komt, wat het schaap alsnog fataal kan worden. Je kunt je wellicht voorstellen, dat ik me nu, zelfs na te hebben “geholpen” mezelf schuldig voel. Eerst voelde ik mij best wel blij. Ik had dit immers nog nooit meegemaakt en ik was blij dat het dier niet overleden was.

 

In het doolhof van de GGZ


Om de link te leggen naar ons leven, wij kunnen behoefte hebben aan hulp. Maar soms kan het zo zijn dat bepaalde hulp averechts werkt en een tegenovergesteld effect heeft dan wat je wilde bereiken. Het is van groot belang dat de hulp aansluit bij je behoeften. In sommige situaties is een klein beetje hulp toereikend.

Er zijn echter omstandigheden die je zelf niet het hoofd kunt bieden. Omdat het te veel is, te ingewikkeld of te heftig. Dan is het noodzakelijk dat er passende hulp is. Wanneer je last hebt van een kies ga je ook niet naar de fysiotherapeut. Maar in de psychische gezondheid kan het soms aanvoelen als een doolhof. De GGZ heeft zoveel “afdelingen”, instellingen en hulpinstanties. Waar begin je?

 

 

Daar kan ik een antwoord op geven: begin met een gesprek met je huisarts! Laat niet zomaar iemand je op je zij rollen. Dan ligt het gevaar op de loer, dat er van alles losgemaakt wordt maar de bron niet aangepakt wordt. Mijns inziens is dat het allerbelangrijkste!

 

 

Van verwenteld naar omwenteling in je leven

Verlang jij ook naar een omwenteling in je leven? Een keerpunt, een verandering zodat je een nieuwe start kunt maken? Herken je het gevoel dat je verwenteld bent? Of voel je je als een vis die spartelt op het droge? Dan is het nodig dat je de juiste hulp krijgt en je jezelf in het leven weer als een vis in het water voelt (zover als mogelijk is).

 

Vandaag kan het die dag zijn! Al denk je de regie te zijn verloren, ben je alle grip kwijt; je kunt altijd om hulp roepen. Er zijn mensen die je willen helpen. Ik heb mij vaak zo gevoeld, ik kom van ver. En ik ben er nog niet, mijn herstel zie ik als een levensweg. Wat ik wel weet is dat ik niet meer lig waar ik destijds gevallen was. Ik ben met hulp opgestaan en heb kleine stapjes op mijn weg van herstel gezet. Ik ben door hulpverleners omhoog gezet, op mijn kont. Alles kon weer een plaats krijgen en bepaalde dingen vielen op zijn plek. Ik wacht tot ik aangesterkt ben en weer op eigen benen verder kan gaan. Zowel lichamelijk als geestelijk voldoende hersteld om het leven weer op te pakken.

 

Ik heb geworsteld met het leven. Het leven dat ik leidde, was een lijden in isolatie, ik wilde het niet meer. Maar ik had ergens ook een vechtlust om te leven! Die tweestrijd is zo vermoeiend.

 

Net zo vermoeiend als een schaap dat op zijn rug ligt en wacht tot het “gered” wordt.

 

Laat jij jezelf “redden”?


Ik wens je kracht toe en vooral de moed om hulp te accepteren. Het kan je zoveel inzichten brengen, geloof me ik weet waar ik over spreek.

 


Je mag mij altijd mailen wanneer je jouw “verwenteling en omwenteling” wilt delen! Ik kijk ernaar uit in contact met je te komen.


Liefs!

 


[1] https://winsum.nieuws.nl/algemeen/20170321/schaap-op-rug-zet-m-rechtop/

 

 

http:/https://youtu.be/7ZUXdiJKaZE

(Zo help jij een schaap)

Van verwenteld naar omwenteling
Getagd op:                        

Geef een antwoord

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.