4-7-21

Het leven is gekleurd


Onze wereld is gekleurd. Jouw wereld is anders gekleurd dan mijn wereld. Ik zie dingen anders dan jij. Jij hebt dingen meegemaakt die niemand anders meegemaakt heeft, dat maakt jouw verleden, jouw leven, uniek! Door onze ervaring zijn we met een bepaalde “bril” op gaan kijken.

 

We zien het leven door onze eigen, unieke “bril”. Misschien zien we het niet zo scherp, kijken we door een roze of zwarte bril. Bepaalde herinneringen zorgen ervoor dat je situaties in een ander licht ziet.

 

Het leven is gekleurd. Je hebt geen invloed meer op wat er is gebeurd. Wel heb je invloed op hoe je nu met tegenslagen of successen omgaat.

 


Cirkel van invloed


Steven Covey is de grondlegger en de bedenker van de cirkel van invloed. Het betreft een cirkel die beschrijft hoe je door proactief te handelen, je invloed kunt vergroten. Waar heb je invloed op en waar heb je totaal geen invloed op?

Het bevat eigenlijk twee cirkels namelijk; de cirkel van betrokkenheid (denk aan opvoeding, fouten of gebeurtenissen uit het verleden etc.) en de cirkel van invloed (Jouw standpunten en de keuze hoe je reageert op situaties).

Zie voor meer informatie hierover: https://www.heteffectievewerken.nl/veelgestelde-vragen/de-cirkel-van-invloed-stephan-covey.html

 

Wat is de reden dat ik deze cirkel beschrijf en met je deel? Omdat ik van mening ben, dat het een heel waardevolle tool kan zijn in jouw leven. Datgene dat er gebeurd is in jouw leven, heeft jouw leven gekleurd zoals ik hierboven al kort beschreven heb. Hoe jij nu met situaties omgaat, hoe je met stress omgaat, moeilijke situaties tegemoet gaat of juist vermijdt, heeft te maken met jouw ervaringen uit het verleden. Iedereen draagt een bepaalde “last” hierin met zich mee.

 

Te ontdekken waar jouw kracht ligt, waar jij de regie op kunt pakken is zo essentieel! Welke bril je ook ophebt, je zult moeten dealen met dat wat op je pad komt.

 

 


Toepassen van bovenstaande tool


Nu vraag je jezelf misschien af, hoe je deze beschreven tool dan in kunt zetten in jouw specifieke situatie?

Het antwoord is eigenlijk een wedervraag. Wat heb je nodig? Wat is jouw doel? Ervaar je een angst en waar komt die angst uit voort?

Ben je de controle over je leven kwijt? Waar verlies jij energie?

 

Ik zal een voorbeeld geven uit mijn leven. Mocht je eerdere blogs van mij hebben gelezen, dan weet je dat ik een chronische darmziekte heb. Ik ben daardoor de “controle” over mijn gezondheid kwijt (in hoeverre je die dan denkt te hebben). Ik at gezond, ik sportte veel en in mijn ogen was er juist weer een balans aan het komen in spanning/ontspanning. Toch werd ik vorig jaar januari ziek.

 

Ik kwam in een mallemolen van ziekenhuisbezoeken en kreeg te maken met verschillende medicijnen. Heb ik invloed op het verloop van de ziekte? Nee, niet helemaal. Heb ik invloed op de werking van medicatie? Nee, ook niet. Waar heb ik dan wel invloed op?

 

Wel ik heb invloed op de manier waarop ik omga met deze ziekte. Ik kan kijken naar wat niet kan op het moment (mijn energie daaraan verliezen), of ik kan focussen op wat wel mogelijk is. Wat ligt binnen mijn mogelijkheden en grenzen en zorgt ervoor dat ik de regie behoud? Door mij hierop te concentreren, vergroot ik mijn cirkel van invloed. Ik heb invloed op mijn voeding, dat is voor mij belangrijk voor mijn darmflora. Ik heb invloed op mijn herstel, door voldoende rust te nemen en een goede “nieuwe” basis te leggen waarop ik verder kan bouwen.

 

Neem even de tijd om voor jezelf 1 punt op te schrijven waar jij geen invloed op denkt te hebben. Ga vervolgens na of dit helemaal klopt. Zijn er gebieden waar je toch iets in kan veranderen? Misschien niet letterlijk, maar kijk dan naar je keuzen, je handelen, je gedachten of je focus.

 


Kleur je leven!


Je kunt niet zo 1,2,3 je leven veranderen. Wel kun je jouw kijk op het leven leren veranderen. Kies vandaag om je leven kleur te geven! Dit kan door elke dag een positief punt van die dag op te schrijven, 1 keer per week iemand in jouw netwerk een bericht te sturen als blijk van dank voor de vriendschap of samenwerking.

 

Kleur je leven, kleur buiten de lijntjes! Soms moet je verder kijken dan je tot nu toe gedaan hebt. Denk je dat verandering niet mogelijk is of lijkt dit zo? Je kunt alles en iedereen ergens de schuld van geven maar helpt dit jou verder? Ik kan je garanderen dat je daarmee jezelf schaakmat zet maar je jezelf daardoor ook onderschat. Echt, er schuilt een kracht in jou die je wellicht zelf nog niet ontdekt hebt!

 

 

Er is zoveel wat je wel kunt doen. Sterker nog er zijn altijd dingen die wel kunnen! Jij kunt kiezen met wie je je omringt, waar en hoe je werkt, welke keuzen je maakt, hoe je problemen “oplost” of aanpakt en hoe je in het leven staat.

 

Jij hebt de keuze; de vrijheid! Pak je stiften en ga kleuren! Een kleur tegelijk en neem de tijd om te kijken naar het resultaat.

 

 

 


 

Denk nooit te klein van jezelf; jouw invloed is groter dan je je voor kunt stellen!


 

Het leven is gekleurd
Getagd op:                            

Geef een antwoord

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.