14-06-2021

Beslissingen nemen

 

Dagelijks hebben we te maken met keuzen. We moeten steeds opnieuw beslissingen nemen. Hoe neem jij een beslissing, wat heb je nodig om rust te hebben bij je keuze? Wie vraag je om raad? Onze hersenen zijn continue bezig met het aansturen van ons lichaam. Wat ga je doen, hoe ga je het doen en waarom doe je iets?

 

Zoveel vragen en gedachten. Soms moeten we heel snel beslissen en een andere keer heb je langer de tijd om na te denken.

 

Maar we ontkomen er nooit aan; het leven bestaat uit keuzen. We maken er wel 100 tot 8000 per dag!

 

Te veel mogelijkheden

 

Wat het leven soms zo moeilijk maakt, is het feit dat we zoveel dingen kunnen kiezen. Althans wij hier in Nederland. Wat dat betreft zijn we rijkelijk gezegend. Wanneer je gaat eten, kun je uit 1001 dingen kiezen. Ga je iets halen in de supermarkt, laat je iets bezorgen, ga je koken met wat je nog in huis hebt? Zoals ik hierboven al schreef, de hele dag door hebben we te maken met keuzen. Stel je wilt ontbijtgranen kopen, dan sta je voor het schap met misschien wel 20 soorten. Dat is al een dilemma. Het is een zegen om te kunnen kiezen en anderzijds ook een probleem. We zijn eigenlijk echt verwend.

 

 

Kinderen moeten al op jonge leeftijd en keuzen maken voor een school, een beroep etc. Hoe moeilijk is dat?

 

Neem nu het coronavaccin. Ergens hebben we geen keuze, wordt het ons min of meer opgelegd. Toch moeten we kiezen, wel of geen vaccin? En waarop baseren we onze keuzen, wat zijn onze beweegredenen? Dat kunnen er talloze zijn. Soms kunnen we juist door de hoeveelheid aan keuzen gedemotiveerd raken of verlammen.

 

Wat is echt belangrijk?

 

Om je keuzen maken te vergemakkelijken, kun je ten eerste nagaan wat voor jou echt belangrijk is in het leven. Wat zijn jouw waarden? Wat wil je bereiken in je leven en wat is daar dan voor nodig? Ten tweede kun je de kosten berekenen. Wat levert een bepaalde keuze je op, of wat kost het je? Teken bij wijze van een weegschaal met aan de ene kant de voordelen en aan de andere kant de nadelen. Wat weegt zwaarder?

 

Soms MOETEN we bepaalde keuze maken, krijgen we er niet lang de tijd voor en dan is het belangrijk te beseffen wat jouw waarden zijn. Als je niet volledig achter de keuze kan staan en blijft twijfelen, dan is dat ook een antwoord.

 

Innerlijke vrede

 

Wat ik écht wil benadrukken in deze blog, is het belang van jouw gevoel. Heb je innerlijk een rustig gevoel/vrede, of maakt iets je erg onrustig en van slag? Jouw kompas, is datgene wat je voelt diep vanbinnen. Het geeft je richting/sturing in je leven. Keuzen kunnen zoveel teweegbrengen, zowel negatief als positief. Van tevoren kun je niet alles overzien, spijt achteraf kan dus voorkomen. Dat is niet erg. Je leert van bepaalde keuzen.

 

Een klein gedeelte van de hersenen is actief in het helpen van keuzen maken, namelijk de laterale habenula. Een klein deel, met een grote invloed kun je dus wel stellen.

 

Het allerbelangrijkste is dat jij vrede hebt met de beslissingen die je neemt. Sommige keuzen maak je op de automatische piloot, denk aan welke sok je eerst aantrekt etc. Om weloverwogen keuzen te maken, is het goed om er de tijd voor te nemen. Wanneer je met deadlines te maken hebt, probeer dan voor jezelf helder te krijgen wat voor jou belangrijk is ook op de lange termijn.

 

Mijn strijd in het maken van keuzen

 

Zelf kan ik het behoorlijk moeilijk hebben in het maken van keuzen. Want hoe weet ik nu of dat wat ik kies goed is? In het verleden heb ik vele keuzen gemaakt. Met sommige keuzen heb ik absoluut 100% vrede, van andere keuzen heb ik nog altijd spijt. Het is echt een strijd soms vanbinnen.

 

Nu moet ik ook een keuze maken aangaande medicatie. Echter ben ik geen arts, ook weet ik niet hoe mijn lichaam gaat reageren op bepaalde medicatie. Dus vrede kan ik hier niet echt bij vinden. Wat dan belangrijk is voor mij, is het uitzicht. Wat kan de keuze mij brengen? Welke voordelen zijn er, wat zijn belangrijke nadelen? En als ik dat tegen elkaar afweeg wat weegt dan zwaarder? Wat heb ik nodig en hoe kan ik dit bewerkstelligen? Al mijn vragen schrijf ik op. Ik bespreek ze met mijn arts en dan kan ik voor mijn gevoel een weloverwogen beslissing nemen. De uitkomst is dan nog niet altijd wat ik had gewild, maar dan weet ik wel dat ik er goed over na heb gedacht. Dat is wat telt voor mij.

 

 

Tot slot wil ik nog een advies geven; vraag tijd. Tijd om zelf na te gaan wat belangrijk is voor jou. En volg je hart, ten alle tijden!

 

 

 

Soms helpt het om te kunnen kijken vanuit een helikopterview. Van bovenaf je situatie bezien. Net alsof je naar een foto kijkt. 

 

 

 

 

Het nemen van beslissingen
Getagd op:                    

Geef een antwoord

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.