9 mei ’21 Moederdag


De afgelopen week stond in teken van vrijheid

 

Hoe heb jij de afgelopen week beleefd? Hoe heb jij stilgestaan bij de vrijheid, die is bewerkstelligd door onze voorouders? Zij die hebben gevochten, hun leven gegeven hebben zodat wij nu kunnen leven. Ik word daar stil van. Wanneer ik de oorlogsfilms zie, lijkt het zo onwerkelijk/surrealistisch. Hoe heeft het ooit kunnen gebeuren?!

 

Op dit moment leven we met een hoop beperkingen, echter is dat niets vergeleken bij het leven dat jouw opa/oma of overgrootvader/moeder heeft geleefd. Elke dag in onzekerheid, dagen zonder eten, sterfgevallen niet te tellen. Een groot bloedbad.

 

 Definitie van vrijheid

 

Wat is nu eigenlijk de definitie van vrijheid? Op Wikipedia wordt vrijheid beschreven als: “De mogelijkheid om naar eigen wil te handelen. En in maatschappelijke zin, is het de mogelijkheid om als individu of als groepen, deel te nemen aan het maatschappelijke, economische en politieke verkeer.” Denk aan het feit dat we mogen stemmen, mogen beslissen met wie we trouwen, of je 1 of meer kinderen zou willen (en mogen krijgen), je mag geloven in datgene wat jij als waarheid beschouwd, je kunt ergens wonen, werken en je mag jezelf kleden zoals je wilt. Dit zijn misschien dingen die erg vanzelfsprekend lijken, dat is het niet!

 

Als ik dan denk aan het strenge regime in China, dan ben ik dankbaar dat ik hier in Nederland woon. China is een volksrepubliek maar het politieke klimaat heeft veel weg van het communisme. De staatsmacht daar is in drieën gedeeld; de partij, de staat en het leger.

Soms wordt dit ook wel een dictatuur genoemd. Dan ben ik toch heel blij dat wij een kabinet hebben, ondanks dat nu ook niet optimaal is en er vele fouten zijn gemaakt.

 

 

Gedicht over vrijheid


Vrijheid

Ontvangen door

Een strijd die wij niet geleverd hebben

Vrijheid is niet vanzelfsprekend

 

Vrij in onze keuzen

Vrij in onze overtuigingen

Vrij om onze mening te uiten

Vrij om te geloven

 

 

Vrijheid

Door dappere helden

Die hun leven gaven

Voor jou en mij

 

Vrij om te stemmen

Vrij om te genieten

Vrij om dromen te verwezenlijken

Vrij om te gaan en staan waar we willen

 

Vrijheid

Een gewonnen gevecht

Een gewonnen recht

Vrij van oorlog

 

Vrij!

 

 

“Dit is niet voor iedereen vanzelfsprekend, dus alsjeblieft eer de vrijheid en gedenk hen die gesneuveld zijn om de prijs van vrijheid te betalen.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vrijheid is niet vanzelfsprekend
Getagd op:                    

Geef een antwoord

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.