02-05-2021

 

Vergelijk je niet met anderen maar met jezelf


Je zult nu wel denken, “Wat bedoel je met vergelijk jezelf met jezelf?”. Wel denk aan 5, 10 of twintig jaar geleden en kijk dan nu naar wie je bent, hoe je in het leven staat, wat je hebt overwonnen, wat je hebt doorstaan of wat je hebt bereikt. Jezelf met een ander vergelijken heeft geen zin, zij hebben een hele andere achtergrond, opvoeding, andere genen, talenten en gaven en dus kun jij je niet vergelijken met hen. Wat is er het nut van? Je gaat je ofwel down voelen, leeg, mislukt, eenzaam, minder succesvol, minder vrolijk of vul maar in wat voor jou van toepassing is.

 

Ik leerde deze les van iemand met wie ik een paar gesprekken heb gehad in het afgelopen jaar. Het zette mij aan het denken.

 


Kwel jezelf niet onnodig


Dit weekend was ik even weggedoken. Ik wilde even afwezig zijn. Even niet met de realiteit geconfronteerd worden. Helaas werkt dat niet voor lang. Je loopt buiten en de wereld van nu, “verwelkomd” je weer. Of je scrolt door je Facebook en denkt: “Waarom was ik hier ook alweer mee begonnen?”.

 

Toch raakt het mij wanneer ik zie dat anderen, in mijn ogen, zover zijn gekomen in het leven. Het lijkt alsof ze alles op orde hebben, huisje, boompje, beestje en werk. Ja, alles erop en aan. Tien jaar geleden maakte ik een nieuwe start in mijn leven. Na het verbreken van mijn verloving sloeg ik een andere weg in. Een weg van herstel en het hervinden van mezelf. Zo lang al? Ja, zo lang en weet je wat het is? Herstellen is een proces, een levensproces. Er zit geen houdbaarheidsdatum op. Tot 2025 en dan houdt het op. Vele veranderingen hebben er sindsdien plaatsgevonden.

 


Toppen en valleien


 

Ik kom van ver. Ik heb veel meegemaakt, ik ben gevormd door het leven, geknakt maar niet gebroken. Vele lessen geleerd en bovenal ben ik sterker geworden dan ik ooit was. Vele trauma’s doorgemaakt, toch sta ik nog.

Mijzelf vergelijken met een ander, is het kwellen van mijzelf. Mijn pad is niet gelijk aan dat van hen gelopen. Ik ben door valleien gegaan, heb aan de top gestaan en dat meerdere malen. Iedereen heeft zijn eigen “battles” om te bevechten. En alleen jij kunt die van jou overwinnen!

Focus op wat voor je ligt, niet op wat achter je is.

 

 


Tevreden


 

Ondanks alles mag ik trots zijn. Trots op keuze die ik heb gemaakt. Trots op de groep mensen die ik om mij heen heb staan en bovenal dankbaar voor hen! Ik heb hulp gevraagd en gekregen. Ik heb een dak boven mijn hoofd, zelfs een mooie woning gecreëerd waarin ik tot rust kan komen en waar ik mij fijn voel. Tevreden. Tevreden over de strijd die ik lever, wetende dat ik niet zomaar op zal geven.

 

Ik ben tevreden over het feit dat ik nu voor mijzelf opkom, mijn stem laat horen en mijzelf durf te laten zien in al mijn kwetsbaarheid. Moet dat op straat liggen? Nee! Loop ik er mee te koop? Liever niet, absoluut niet, ik wil niet aangezien worden als slachtoffer. Wat ik wil en wens, is dat mijn verhaal een ander kan helpen, kan sterken, kan inspireren of moed kan geven! Ben ik dan zo bijzonder, of denk ik beter te zijn? Zeker niet. Ik wil naast je staan en met je meevoelen. Geloof me, het kost een enorme kracht om op te staan nadat je al voor de 8e keer gevallen bent. En ik wil je een helpende hand reiken. Door mijn schrijven, hoop ik je te bemoedigen.

 

Jij bent het waard!

 

 


Wat zijn jouw wensen?

Tot slot. Iedereen heeft wel een gedachten over zijn/haar leven. Hoe het eruit zou “moeten” zien, of hoe ze het graag zouden willen zien. Maar het leven is niet maakbaar. Je zult je wensen soms bij moeten stellen. Dat is niet erg. Je hebt dan niet gefaald. Je bent niet minder. Jij bent jij! En jij mag er zijn, met alles wat je hebt meegemaakt en alles wat je meedraagt.

 

Laat echter je wensen niet vervagen. Blijf dromen en wensen. En zoek altijd naar mogelijkheden binnen jouw “beperkingen”. Want die zijn er! Laat je nooit tegenhouden door te kijken naar andere mensen, waar zij al zijn etc. Het is namelijk iets wat jou tegenhoudt om verder te komen op jouw weg. Door die focus verstijf je, kom je vast te zitten.

 

Zo “vergelijk jezelf met jezelf, kijk in de spiegel en durf trots te zijn”. Al voel je het niet, al zie je het nu niet. Laat je wensen niet los. Het is hard werken maar je hebt al bewezen dat je dat kan!

 

 

“Sta op en schitter zoals alleen jij dat kan!”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vergelijk jezelf met jezelf
Getagd op:                            

Geef een antwoord

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.