25-04-2021


Herstel


Het onderwerp wat ik in deze blog kort wil belichten kun je heel breed zien. Herstellen van een ziekte, een operatie, COVID-19, eetproblematiek, trauma’s, een burn-out of psychische aandoening. Hoe werk je aan het herstel? Hoe sta je erin, hoe verloopt het en heb je er invloed op?

 

Ik kan je zeggen, dat je zelf grote invloed kunt hebben op je eigen herstel, zowel negatief als positief.

 


Doelen stellen


Waar je ook van moet herstellen, het is fijn om een doel voor ogen te hebben. Niet een mega doel om te beginnen, maar een klein doel waardoor je stap voor stap vooruitgaat. Soms moet je een stap terugzetten maar dat is geen achteruitgang. Je bent immers op weg. Mijn weg van herstel is zwaar en lang. Het is een weg die ik al een aantal jaren aan het bewandelen ben. Eerst had ik geen doelen, ik kon er geen stellen of wist niet waar ik moest beginnen.

 

Maar ik heb gemerkt dat je wel een doel nodig hebt, wil je gefocust blijven en positief vooruit blijven kijken. Zonder doel, wordt alles zwaar en beladen. Waar doe je het dan voor?Ook nu in deze Pandemie, zijn doelen nodig. Het kabinet heeft hier echter wel gefaald op meerdere fronten.

We hebben het nodig om te weten dat er een einde zal komen aan deze “opgesloten” tijd.

 

We hebben allemaal lichtpuntjes nodig in het leven.

 

 

 

 

 

 

 

 


Hoe werk ik aan mijn herstel?


 

Om te beginnen, werk ik op vele fronten aan herstel. Zowat aan alle eerdergenoemde voorbeelden, op de operatie na dan. Ik ben iemand die niet houdt van stilzitten en graag actief is op velerlei gebieden. Ik was altijd een “bezige bij” en deed maar zelden één ding tegelijk. Waarom zou je ook als je genoeg energie hebt om meerdere dingen te doen? Dit is heel lang goed gegaan tot het moment dat het “licht uitging” en ik niet verder kon.

 

Daarna begon eigenlijk mijn herstel al. Herstellen van de roofbouw die ik jarenlang gepleegd heb op mijn lichaam. Ik heb hulp gezocht dat was mijn eerste stap. Het werd niet in mijn schoot geworpen maar heb zelf gezocht naar passende hulp. Zo is er steeds iets bijgekomen. Ik ging op zoek naar alle gebroken stukjes, het was en is soms nog een hele puzzel maar ik ben heler dan ik ooit was. Ik ben begonnen met een simpele korte opleiding, ik volg een herstelcursus, ik vraag nu om hulp wanneer het nodig is en dat deed ik voorheen liever niet. Ik krijg hulp van de fysio en de ergotherapeut. Zij helpen mij in het lichamelijke herstel.

 


Blijf gefocust en geef niet op


 

Wat ik jou mee zou willen geven, in welke situatie jij je ook mag bevinden; wees gefocust en geef niet op! Nu gaat het misschien niet goed, zie je geen uitweg, voel je je eenzaam, verdrietig, wanhopig of angstig. Weet dat er een andere tijd zal aanbreken. En al deze gevoelens mogen er zijn. Stop ze niet weg anders worden ze zo groot als bergen. Ik weet het, want jarenlang heb ik geprobeerd om alles weg te stoppen en maar door te rennen.

 

In het leven gaat niet alles vlekkeloos. Je kunt jouw leven niet vergelijken met dat van een ander. Jij bent jij! Jij bent uniek en jij hebt iets te geven dat niemand anders kan bieden aan de wereld om je heen. Zoek de IKIGAI maar eens op. Het is een Japans concept waarin 4 elementen samenkomen; kortgezegd jouw “Reason for being”. Er zit een hele mooie gedachtegang in en het is zo waardevol!

 

Check de volgende website maar eens en kijk wat jij eruit kunt halen, ik hoop dat het je helpt!

 

https://www.icm.nl/extra/ikigai/

 

 

Succes op jouw weg van herstel. Wees niet bang je kunt niet falen. Jij mag het op jouw manier doen, op jouw tempo en met dat wat jij voor handen hebt!

 

Herstel
Getagd op:                            

Geef een antwoord

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.