18-04-2021


Wachten


Hoeveel tijd van ons leven gaat niet “verloren” aan wachten? Maar zien we wachten ook als verloren tijd? Hoe lang zitten we al in deze pandemie en wachten we op het verlossende bericht, dat we weer ‘veilig’ de wereld in kunnen?
We wachten tot we ons werk wellicht op kunnen pakken, wachten tot we onze studie weer klassikaal kunnen volgen, wachten op ons vaccin of misschien wachten we wel op het volgende telefoontje uit het ziekenhuis. Wanneer geliefden vechten voor hun leven en wij wachten op een telefoontje dat herstel zijn intrede doet?

 

Wachten…hoe voelt dat voor jou? Oncomfortabel? Of kun je het ook vanuit een ander perspectief bekijken? Tijd om te investeren?

 


Alles in een razendsnel tempo


Veel mensen zijn niet meer gewend om te moeten wachten. Vooral in onze welvarende maatschappij, is wachten er niet meer bij. “Bij ons” in het Westen, willen we zo snel mogelijk bevredigd worden, voorzien worden in onze behoeften. Hebben we trek? Dan lopen we naar een snackautomaat, gooien er een muntje in of meer, en hup onze behoefte kan meteen bevredigd worden. Zo snel mogelijk eten, niet uitgebreid te hoeven koken; liever iets kant- en klaar, naar binnen werken, zo snel mogelijk van A bij B zijn, zo snel mogelijk je droombaan vinden, de “ware”; je partner tegenkomen en ga zo maar door. Je kunt het invullen waar jij jezelf in herkend.

 

De tijd raast voorbij, maar ben je daadwerkelijk voldaan? Of is er altijd een hunkering naar meer en blijf je met een leegte achter?


Train jezelf in het hebben van geduld


Ik ben ervan overtuigd dat geduld een hele mooie, krachtige eigenschap is. Het is als een spier, je moet het trainen, blijven oefenen wil het sterk worden. Wanneer je steeds jezelf al voorziet met wat voor handen is, in plaats van te wachten, op wellicht wel het betere, wordt je geduld niet sterk. Het zwakt juist af.

 

In deze pandemie is geduld een eigenschap die zo hard nodig is! Geduld hebben met hen, die de maatregelen niet in acht nemen, geduld omwille van ons kabinet, geduld tot je het werk kan hervatten, tot je lichaam weer hersteld is, of je geliefde hersteld van een ziekte, geduld voor je operatie, tot de “wereld” om ons heen weer opengaat.

 

Nog even volhouden, de vaccinaties gaan niet snel maar kom nog even volharden. Wanneer iedereen gevaccineerd is, is er weer zoveel meer mogelijk! We helpen daarmee elkaar, tonen respect naar verpleegkundige, verzorgend personeel en alle mensen die zich inzetten om de veiligheid en gezondheid van de mensen te waarborgen.

 


Eigen ervaring


Ik heb veel momenten in mijn leven gekend waarop ik uitgedaagd werd om geduld te leren. Dan spreek ik over veel verschillende gebieden in mijn leven. Op dit moment is het spannend voor mij, hoe mijn ziekte zich ontwikkeld. Ik heb medicatie, maar het Remicade infuus is acuut gestopt wegens bijwerkingen. Nu moet ik afwachten hoe het verder gaat, of de ontstekingen onder controle blijven. Er is weer bloed geprikt en 26 april hoor ik het verdere beleid wat ingezet gaat worden. Komt er een ander infuus en wat voor medicatie komt er dan?

 

Er zijn zoveel momenten in mijn leven geweest waarbij ik moest wachten. Maar ook nu moet ik geduld oefenen.

Ik wil graag gevaccineerd worden. Toch zal ik geduldig moeten zijn en mijn oproep af moeten wachten. En ik wacht tot mijn oude energieniveau weer terug is en ik gewoon weer kan doen wat ik gewend was en bovendien tot ik weer kan sporten. En geloof me dat is voor mij echt heel moeilijk! Dat valt me zwaar.

 

Sporten is belangrijk voor mij

 


Investeren in jezelf in een tijd van wachten


Ik zit nu in de ziektewet, voor het tweede jaar. Ik wacht tot de dag dat ik volledig (of voldoende) hersteld ben, om weer te kunnen werken. Tot die tijd kan ik stil gaan zitten. Alleen dit helpt mij niet. Dus in deze tijd van wachten kan ik in mijzelf investeren! Ik lees informatieve boeken, die mij straks mogelijk in mijn werk kunnen helpen. Ik volg korte cursussen, ik volg een korte opleiding en ik help iemand in het leren van Nederlands. Dit alles in mijn tempo. Rustig en als het een week niet lukt, dan lukt het niet. Dan sta ik niet stil, dan wacht ik rustig tot ik de energie weer heb om iets op te pakken.

 

Zo kun jij deze tijd waarin je moet wachten, op wat het dan ook is, goed benutten. Je kunt jezelf ontwikkelen op gebieden waar je nooit de tijd voor hebt gehad. Denk aan; de extra opleiding die je altijd al wilde gaan doen, de cursus die je wilde volgen, zelfontplooiing maar ook investeren in je relatie met de mensen om je heen, je partner, je gezin en in je werk!

 

“Zo benut deze tijd ten goede! Zie dat het een waardevolle tijd kan zijn!”

 

Benut je tijd van wachten en zie het goede wat eruit voort kan komen!

 

 

 

 

 

 

 

 

Investeren in een tijd van wachten
Getagd op:                                

Geef een antwoord

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.