4-4-21


Hoop in alle situaties


We leven nog altijd in een moeilijke tijd. Veel mensen voelen zich eenzaam, zijn ziek of hebben te maken met verlies van werk, inkomsten of geliefden. Het is een zware tijd en het duurt al zo lang. Heb je nog hoop, of ben je alle hoop verloren?

Hoe sta jij op dit moment in het leven?

 

Wat geeft jouw houvast? Wie is er voor jou en voor wie ben jij er?

 


Pasen


Het is vandaag 1e Paasdag. Normaal gesproken zou ik naar de kerk gaan om de Paasdienst mee te maken. Het feest waarbij we op Goede Vrijdag gedenken, dat Jezus voor ons gestorven is en met Pasen (3 dagen later) weer is opgestaan. Een feest van Hoop! Een feest waarbij het lijden van Jezus centraal staat. Het lijden dat Hij leed voor jou en mij. Hij kwam naar de aarde als mens en voelde de pijn, het verdriet, de afwijzing, diepe rouw en eenzaamheid. Hij weet hoe jij je op dit moment voelt. Hij voelt de pijn van de wereld. Maar waarom grijpt Hij dan niet in?

 

Daar heb ik geen antwoord op. Kon ik dat maar geven. Ik weet alleen dat God met ons meeleeft en dat Zijn hart huilt om wat er gebeurt. Zelf lijd ik ook onder mijn ziekte. Ik kan mij afvragen: “Waarom dan?” Ik weet echter dat ik hier geen antwoord op zal krijgen. Het enige dat ik kan doen is het soms uitschreeuwen naar God: “Waarom hebt u mij verlaten?” Want zo voelt het soms, dan voel ik mij alleen.

 

Maar nu met Pasen, mag ik mij vasthouden aan de Hoop dat God mij kent en bij mij is, altijd!

 


Ik ben er voor jou


Zojuist heb ik de Passion teruggekeken. Zoals ik hierboven al noemde, is Pasen het feest van Hoop. Het thema van de uitvoering van deze Passion was: “Ik ben er voor jou”. Zo mooi! Want ondanks dat we afstand in acht moeten nemen, elkaar haast niet zien en niet kunnen omarmen, kunnen we er toch voor elkaar zijn.

 

Hoe ben jij er voor de mensen om jou heen? Hoe klein jij ook denkt over wat jij doet, het kan een enorm grote impact hebben voor de persoon waar jij ervoor bent. Denk bijvoorbeeld aan het sturen van een kaartje, het helpen bij de boodschappen, het plegen van een wekelijks telefoontje of zo nu en dan een bezoekje met het in acht nemen van de maatregelen. Zo stuur ik ook kaarten, bel ik geregeld mensen en help ik waar ik kan.

 

In de afgelopen tijd, heb ik zelf mogen ervaren hoe fijn het is dat er mensen voor je zijn. Toen ik ziek werd, ook nog COVID-19 kreeg en nu nog altijd zijn er mensen die mij bellen, die luisteren naar mijn verhaal en er echt voor mij zijn. Daar ben ik zo ontzettend dankbaar voor! Ik moet de afstand bewaren vanwege mijn auto-immuunziekte. Maar hoe fijn is het dat er mensen zijn die aan mij denken. Zonder hen zou ik dit echt niet trekken.

 


Verlies


Vandaag is het niet alleen Pasen. Het is 4 april 2021. Dat is de dag waarop mijn vader in 2017 stierf, een dag die ik nooit zal vergeten. Vanwaar schrijf ik dan toch over HOOP? Wel, omdat ik weet dat mijn vader geloofde. Hij geloofde in het verhaal van de “Passion”. Ik weet dat ik hem op een dag terug zal zien. Het maakt het verdriet niet minder groot maar mij biedt het wel troost. Hij is op een betere plaats nu, zonder ziekte en pijn.

 

Heel eerlijk gezegd, verlies ik de hoop wel eens. Dan kan ik niet vasthouden aan positieve gedachten zoals: “Het zal weer beter worden” of “Er komen betere tijden”. Ik kan die gedachten dan wel horen maar wat ik voel is het tegenovergestelde. Ik voel mij soms ellendig, ziek, verloren en soms verlies ik het zicht op de toekomst. Maar ook hierin is het zoals ik beschreef onder het bovenstaande kopje; ik ben niet alleen. Jezus is er hierin voor mij. Ik ben omringd door mensen die mij steunen en “dragen” wanneer ik niet verder kan. Als bij mij de tranen stromen, dan mag dit er zijn. Ik hoef ze niet weg te stoppen.

 

Het lijden is onderdeel van het leven. Verlies hoort bij het leven. En toch is er hoop!

PAPA

 

Mijn vader en ik

Mijn hoop voor jou

Om nog even terug te komen op de eerst gestelde vraag: “Heb je nog hoop of ben je alle hoop verloren?” Dit kan een erg confronterende vraag zijn. Mijn hoop voor jou, is dat je je bewust bent van de mensen om jou heen. De mensen die er voor jou willen zijn. Durf hen toe te laten! Elke emotie mag er zijn. Laat het er maar zijn al je:

 

  • Pijn
  • Verdriet
  • Ziekte
  • Boosheid
  • Onbegrip
  • Vragen
  • Teleurstelling
  • Maar ook je blijdschap en;
  • Dankbaarheid

 

Geef de hoop nooit op! Al zie je nu geen licht aan het eind van de tunnel, laat dan iemand naast je lopen die het wel ziet en jou bij de hand neemt en met je meeloopt. Geloof me, dit biedt enorm veel kracht. Ik ervaar dit momenteel zelf in mijn leven en daar ben ik dankbaar voor!

 

Dat is mijn hoop voor jou! Dat zelfs de hoop van mensen om jou heen, jou zullen dragen als je zelf alle hoop verloren bent…

 

 

 

 

Hoop in alle situaties
Getagd op:                        

2 gedachten over “Hoop in alle situaties

Geef een antwoord

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.