27-03-2021


Gevangen in Coronatijd


Er is al een jaar voorbij en nog altijd hebben we te maken met de pandemie. Nederland is nog altijd in een halve Lock down. We bevinden ons nog steeds in een nare situatie. Ziekenhuispersoneel heeft het zwaar, het geduld van de burger raakt op. Het duurt gewoon te lang. Wij mensen zijn niet gemaakt om op afstand van elkaar te leven. Wij zijn enorm veel vrijheden gewend en die zijn ons in één keer ineens ontnomen!

We leven al een jaar met zoveel beperkingen, gevangen in een heel klein wereldje. Het breekt op, het heeft zijn weerslag en impact op elke leeftijdsgroep en in elke laag van de bevolking. Met een beetje geluk heb je huisgenoten/een gezin, een baan en een goede gezondheid. Iedereen is het zat.

 


Eenzaamheid


Ik heb mij nog nooit zo opgesloten gevoeld als het afgelopen jaar; gevangen in een miniwereld. Ik voel mij als een etalagepop, ik zie buiten van alles gebeuren maar maak er geen deel van uit en de deuren naar binnen zijn gesloten.

 

Ik heb niet het voorrecht om te leven met meerdere mensen in huis. Al kan dat juist voor velen ook een enorme uitdaging zijn. Daar zal ik later op terugkomen. Toch kan de eenzaamheid zwaar wegen. Ik heb veel vrienden, dat is echt een enorme zegen! Ik kan video bellen met hen. Dat is erg fijn zeker! En toch kan ik mij heel alleen voelen. Want ook mijn vrienden hebben een eigen leven, een gezin, een baan en allerlei bezigheden. Dat is in mijn leven niet aan de orde. Ik heb een hele andere levensinvulling momenteel.

 

Afgelopen december heb ik een kitten in huis gekregen, wat heeft dat mij goed gedaan! Ik ben zo blij dat nu “iemand” in huis is, iemand die op je wacht, die jou nodig heeft. Twinkle is echt mijn knuffelmaatje geworden! Hij komt heerlijk bij me liggen. Dat zorgt dat ik mij minder eenzaam voel. Tevens probeer ik andere mensen vanuit huis te bemoedigen, te ondersteunen, blij te maken middels vrijwilligerswerk, mijn schrijven, mijn houtbrand creaties of via onlinegesprekken. Dat geeft mij een doel en voldoening.

Twinkle
Mijn knuffelmaatje

 


Leven op een klein eiland


Zoals ik al benoemde in de koptitel: “Gevangen in coronatijd”, zo kun jij je gevangen voelen in jouw huidige situatie. Je voelt je opgesloten in bijvoorbeeld:

 

  1. Je werk; alles moet ineens vanuit thuis;
  2. Je gezin, iedereen is thuis of bijna altijd thuis;
  3. In jouw eigen huis; je kunt niet zomaar spontaan meer ergens heen. De meeste uitjes die nog plaats kunnen vinden zijn uitjes naar het bos, de zee of naar een park.
  4. Gevangen in jouw eigen lichaam en dan doel ik voornamelijk wegens ziekte.

Bovengenoemde punten kunnen erg veel impact hebben op je gezinsleven, je huwelijk, je werkprestaties of je gezondheid. Hoe zorg jij voor de nodige ontspanning? Hoe maak jij jouw eiland tot een “vakantieoord” wanneer dit nodig is?

 

Want hoewel het leven beperkt is, kunnen er ook veel nieuwe, mooie en onvergetelijke momenten zijn. Hoe combineer jij jouw eigen werk, het huishouden en het opvoeden van de kinderen die nu thuis zijn? Hoe houd je alle ballen op en zorg je toch nog voor de ontspanning die je zo hard nodig hebt?

 

Hoe maak je het eiland zo leefbaar en gezellig mogelijk? Wat heb jij daarvoor nodig?

 


Opgesloten wegens een chronische ziekte


Zoals jullie in eerdere blogs van mij al hebben kunnen lezen kamp ik met een chronische ziekte. Een auto-immuunziekte wel te verstaan. Waar ik eerst kon gaan en staan waar ik wilde, daar word ik nu in beperkt. Ik kan niet spontaan meer even op bezoek, snel even een boodschapje halen, even een dagje weg om er tussenuit te zijn of vrijwilligerswerk doen op locatie.

 

Mijn ziekte kost mij op dit moment erg veel energie. Ik zit gevangen in mijn lichaam. Mede door de COVID-besmetting van februari en mijn darmziekte, ben ik steeds doodmoe. Door medicatie heb ik slapeloosheid en last van vele bijwerkingen. Ik weet dat er heel veel mensen zijn die zich zullen kunnen herkennen in mijn situatie. Daarmee doel ik op alle mensen die in de risicogroep vallen. De een zal hier minder angstig door zijn dan de ander. Sommige kunnen nog wel werken of gaan er nog wel op uit.

Maar als je zoals in mijn situatie, vaak naar het toilet moet, zijn uitjes haast niet mogelijk. Want alle openbare toiletten zijn gesloten, evenals restaurants, cafés etc. Lastig dus!

 

Ik heb ook drie medicijnen die het afweersysteem onderdrukken. Dan is de kans op zelfs een kleine infectie of een virusje al groot! Dat weerhoudt mij ervan om onnodig risico te lopen. Ook hierin sta ik niet alleen, ik lees veel berichten op Twitter, Facebook of Instagram van mensen die zich in een soortgelijke situatie bevinden.

 

Laten we oog hebben voor elkaar. Iedereen is de situatie zat, maar vergeet niet dat we hier met zijn allen doorheen mo

 

zie mijn blog over mijn ziekte:

:https://www.worth2remember.com/2021/03/02/vanzelfsprekendheid/


Mogelijkheden zoeken

Ten slotte wil ik dit schrijven afsluiten met wat adviezen of tips. Ik ken jouw situatie niet, maar voor niemand is dit een fijne periode.

 

Mijn tips en die houd ik kort en krachtig:

 

  • Ga op zoek naar mogelijkheden. Waarin word je beperkt maar wat daarentegen lukt je wel? Kun je niet naar buiten? Wat ligt erbinnen al zo lang te wachten om aangepakt te worden en kun je gaan oppakken? Denk aan het maken van fotoboeken, grote schoonmaak, hobby’s die maar niet uitgevoerd werden wegens tijdgebrek?
  • Wie heb je al lang niet meer gezien? Kun je elkaar buiten gaan ontmoeten nu het betere weer in aankomst is? Organiseer een picknick samen, maak lekkere dingen om mee te nemen en geniet van elkaar en het weer, in het bos, het strand of in een park.
  • Zijn er oudere mensen die je kent, die gelegen zitten om een praatje? In jouw familie wellicht? Of kijk anders eens op:

 

https://ouderenfonds.nl/vrijwilligerswerk/vrijwilliger-zilverlijn/?fbclid=IwAR16ejkDqzE0X698dpgadyWQkbSAe3OOdEua6begt0mmiohJKPv8J9_mfTI

 

  • Probeer iets te doen wat je nog nooit gedaan hebt. Maak een lijstje met alles wat je nog zou willen proberen. Denk bijvoorbeeld aan het bakken van een taart, cake, koekjes, een wereldgerecht, een oud meubelstuk opknappen, iets schrijven, haken, breien, kleuren op nummer, houtbewerken, je eigen meubels maken, leren hoe je elektra moet aansluiten, klussen etc.
  • Neem eens de tijd om een goed boek te lezen. Een boek ter ontspanning op tijden dat het even kan op de dag en je de rust nodig hebt. Of kies een boek waarin je meer kennis kunt vergaren voor je huidige werk. Zo kun je jezelf ontwikkelen.
  • Volg een onlinecursus of Webinar naar keuze. Op LinkedIn kun je er enorm veel vinden. Of ga op zoek naar een cursus of Webinar van jouw keuze via google. Je zult versteld staan hoeveel dit er zullen zijn!

 

 

 

“Opgesloten maar niet volledig afgesloten! Waar beperkingen zijn, zijn ook nieuwe mogelijkheden. Probeer creatief te denken en te werk te gaan.”

 

Veel succes!

Het bos
Wandelen in het bos

Schroom nooit om met mij in gesprek te gaan. Je kunt via het contactformulier in contact komen met mij. Ik zal de tijd nemen om te reageren op je bericht. Ik kijk ernaar uit!


 

Gevangen op een klein eiland
Getagd op:                        

Geef een antwoord

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.