13-01-2021


De zon


We leven momenteel in de winter, ik weet het. Toch is de zon in de winter erg aangenaam, vind je niet? Heb jij liever de zon in je rug of heerlijk in je gezicht? Is het momenteel zonnig in je leven, of houden de wolken de zon tegen? Is het een druilerige dag of een heldere zonnige winterdag?

 

In je leven komen alle seizoenen wel een keer voorbij. De ene keer ervaar je het als een zonnige periode, de andere keer als een donkere koude tijd. En soms, heel soms ervaar je alle seizoenen in een keer? Herken je dat? Zelfs op een dag kunnen je emoties zover uit elkaar liggen als de winter van de zomer! Een enorm contrast dat jou aan het wankelen maakt.


Alles gaat voorbij


Vergeet niet dat alles ooit weer voorbijgaat. Elke dag, elk uur, elke minuut wordt uiteindelijk een herinnering. Net zoals ik schreef over de seizoenen die komen en gaan. Ook perioden in je leven wisselen elkaar af. Het kan voor je gevoel altijd donker lijken, maar als je een dag opbreekt in delen kom je misschien wel tot een andere conclusie. Kleine momenten waarbij je even tot rust komt, even van kunt genieten. Het lijkt of het niets voorstelt op een donkere dag. Als ik naga hoe ik een dag ervaar die druilerig, mistig of donker is, dan kom ik erachter dat ik altijd extra blij ben als de zon zich even laat zien. Alsof hij me vertelt dat het weer licht zal worden, het niet donker zal blijven. Want alles gaat voorbij. Wat haal ik uit mijn dag? Ben ik tevreden, ontevreden of is het een erg kalme dag en is hij om voor ik er erg in heb? Waar ik vervolgens over na denk, is of het een verloren dag was of niet. Heb ik niets geleerd, is me niets bijgebleven? Te donker om het licht te zien? De dag gaat weer voorbij.

 


De zon in je rug


Wanneer de zon in je rug schijnt, zie je voor je vaak alleen de schaduw. Je tast in het duister. Het verleden steekt nog altijd de kop op en lijkt voor je uit te blijven lopen. Zo zichtbaar en nog zo voelbaar. Door het donker kun je niet genieten, want draai je jezelf om verschijnt ook dan een schaduw. Maar het hangt af vanuit welk perspectief je kijkt. De schaduw kan met je oplopen, voor je zijn of achter je. Waar is jouw schaduw op dit moment in je leven? Een vraag die wellicht niet 1,2,3, beantwoord kan worden. Toch is het een goede graatmeter. Hoe ga je om met dat wat is gebeurd? Ben je verder gerend en als een orkaan door periode heen geraasd? Is alles als in een waas aan je voorbijgegaan?

 

Stel dat ik een marathon loop, dan heb ik niet meteen mijn doel voor ogen. Ik weet dat het een lange weg is die ik af moet leggen. Welke ballast beslis ik mee te nemen? Het doel is om zo snel mogelijk bij de finish te komen. Dit gaat niet wanneer ik zwaar bepakt ben. Hoe lichter bepakt, hoe beter mijn schoenen, des te sneller kom ik vooruit. Bij een marathon gaat alles in een razend tempo aan je voorbij. En dan toch bij die finish, kan het zo zijn dat je schaduw toch weer voor je uit gaat! Frustrerend toch?!

 


De zon in mijn gezicht


Met voorgaande illustratie wilde ik maar zeggen, dat je soms wel verder kunt gaan met leven maar dat het leven soms met je aan de haal gaat. Dit zal niet altijd zo zijn. Alles wat je meemaakt wordt een herinnering. Zo zijn er fijne en minder fijne herinneringen. Er zijn in mijn leven heel veel mooie herinnering, die wegen niet zwaar en daar hoef ik ook niet voor weg te rennen. Er zijn echter ook moeilijkere tijden en gebeurtenissen die ik liever snel vergeet. Hoe doe je dat dan? Wel soms verdwijnen herinneringen als sneeuw voor de zon en heb je er geen last meer van. Dat is heel prettig! Als er hele nare situaties zijn geweest zal je deze niet in het zonnetje willen zetten.

 

Raast er een seizoen door je heen, of 2 of zelfs 3? Wat doet het met je? Durf jij de confrontatie aan te gaan? Het recht in de ogen aan te kijken, de koe bij de horens te vatten en je angsten onder ogen te komen? Het zal je helpen. Heb je iemand nodig die jou kan steunen? Wat houdt je tegen om hulp te vragen?

 

Laat de zon weer schijnen in je gezicht, zodat de schaduw achter je zal vallen. Het verleden je met rust laat, niet voor je uit blijft lopen.

Soms heeft je leven een wending nodig om de zon in je gezicht te voelen en de wind in de rug.

 

Zonnig tafereel 

 


Seizoenen

Elk seizoen heeft zijn charme vind ik. Zelf houd ik enorm van de herfst vooral, vanwege alle kleuren die dan te zien zijn in de natuur. De bomen laten hun bladeren los, een tijd van loslaten. De winter is mooi omdat ik dan extra geniet van de dagen waarop de zon schijnt. Ik houd van de lente omdat het een tijd van vernieuwing weergeeft. Er ontstaat nieuw leven, planten en bomen komen in bloei en stralen. Als laatst is daar de zomer. Ik voel de warmte nu al om mij heen als ik eraan denk. Stralend in de zon huppel ik over het strand, doelloos en eindeloos. En als dan de avond valt, ze zon langzaam zakt, geniet ik van het alle kleuren in de lucht die dan ontstaan boven het water.

 

Een seizoen is tijdelijk, althans over een jaar gesproken. Maar als je spreekt over je leven komen seizoenen meerdere keren weer voorbij. Ze komen en gaan. En elk jaar heb jij de kans om dingen los te laten, herinneringen vast te houden en vernieuwing te blazen in je leven.

 

4 seizoenen in 1, dat is wat mijn leven symboliseert. Ik ben veelzijdig, ruimdenkend, nieuwsgierig en ik sta open voor zelfontwikkeling en zelfontplooiing.

 

En de zon? Die is er altijd.

Zichtbaar of onzichtbaar.

Vroeg of laat straalt hij weer.

 

Net als jij!

Kijk naar het licht!

 

 

De zon
Getagd op:                        

Geef een antwoord

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.