20-12-20

Stilte


Het is een tijdje stil gebleven op mijn blog. Ik heb geen inspiratie gehad om te schrijven, het was even erg druk in mijn hoofd. Afgelopen maandag hebben we allemaal de toespraak van premier Rutte gehoord, vanuit het Torentje. Een nieuwe heftige Lock down. Ik merk dat ik zo nu en dan even verdrietig ben, wanneer ik de uitgestorven straten zie, de lege winkels, geen gelach hoor op straat, geen geroezemoes. Het is stil.

 

Normaal is het zo levendig op straat, hoor je kinderen lachend spelen, of soms hoor je een kind huilen omdat het weer naar huis toe moet, men loopt met bogen om je heen en wel heel bewust. Dit raakt mij. Ik mis de heerlijke geur wanneer het geregend heeft en ik door het bos loop. Nu kom ik er haast niet meer, ik wandel liever in mijn buurt nu het vakantie is.

Wel rook ik vandaag de geur van oliebollen, dat maakt me meestal wel vrolijk. Het nieuwe jaar komt eraan. Nu associeer ik het met stilte. Geen vuurwerk dit keer, geen gezamenlijk nieuwjaarwensen.


Creatieve invulling


Als er iets is dat ik geleerd heb de afgelopen maanden, is het opnieuw ontdekken van mijn creatieve geest. In het begin van de Lock Down heb ik heel wat kaarten gemaakt, ik ben gaan knippen uit tijdschriften en heb “Houd vol” kaarten gemaakt. Voor de afdeling geriatrie in het ziekenhuis had ik beterschapskaarten gemaakt met “houd vol”. Ik merkte dat het mij goed deed om iets te kunnen doen voor de mensen om mij heen. Met name voor de ouderen in verzorgingstehuizen etc. Zij die zo afgezonderd zijn van de buitenwereld.

 

Zelf ben ik creatief aan de slag gegaan met houtbranden. Voor verjaardagen heb ik zelfgemaakte creaties cadeau gedaan. Dat gaf veel voldoening en het was ook nog eens erg leuk om te maken! Wat geeft jou voldoening? Wat zijn jouw talenten en hoe kun jij deze op dit moment benutten om mensen te steunen, helpen of bemoedigen? Vanuit een stilte, teruggeworpen zijn op de “basis” kun je veel herontdekken over jezelf.


Achterstallig onderhoud


In mijn woning was nog achterstallig onderhoud. Ik moest (na 3 jaar) nog altijd de inbouwkasten, deuren, kozijnen en plinten verven. Hier zag ik altijd tegenop, ik houd absoluut niet van verven en dus schoof ik het altijd voor mij uit. Nu moet ik mijn energie goed verdelen, ik kan niet meer alles tegelijk. Zo ik heb in 2 maanden tijd verschillende ruimten in huis aangepakt.

 

Klussen in huis

 

Nu zit ik heerlijk onder een wollen deken op de bank te schijven. Ik geniet van het feit dat het verven klaar is en ik nu het resultaat kan bewonderen. Mijn huis is nu echt een “thuis”, mijn thuis. In 7 jaar tijd was ik 9 keer verhuisd, nu voor het eerst woon ik 3 jaar achtereen op dezelfde plaats. In mijn eigen woning  Ik ben er trots op. Ja, dat kan ik nu echt wel zeggen. Ik heb een fijne plaats gecreëerd waar ik op kan laden en waar ik straks heel graag weer mensen ontvang.

 

Heb jij nog achterstallig onderhoud in huis? Of misschien heb je hobby’s laten varen wegens tijdgebrek. Zou het je nu kunnen helpen om dit op te pakken? Het kan je nieuwe energie geven, nieuwe inspiratie of een nieuwe invulling van je vrije tijd.


Ruimte


Wanneer je dingen af kunt werken, zoals ik hierboven een beetje heb beschreven; ontstaat er nieuwe ruimte. Ruimte in je huis wanneer je bijvoorbeeld eens alle kasten uitruimt. Je ontdoet je van spullen en/of kleding die je niet meer nodig hebt en dat voelt goed. Een opgeruimd huis, geeft meer ruimte in je hoofd. Je blijft niet langer tegen onafgewerkte zaken aanlopen.

 

Hoe kun je die ruimte nu vullen? Ik adviseer je om niet elke dag elke krant, elk nieuwsbericht etc. door te spitten op zoek naar wellicht antwoorden op vragen die je hebt over COVID.

Zoek de stilte op. De stilte in jezelf. Doe eens een aandachtoefening, richt je op jouw lichaam en luister naar wat het je vertelt. Doe een work-out in huis of buiten. Ga eens een ronde lopen zonder muziek. Zie werkelijk wat er om je heen te zien valt, ruik de geur van de natuur, de eetgeuren die verspreid worden vanuit de huizen rond etenstijd, zie de kleuren van de natuur, de lucht en voel de frisse lucht door je haren waaien. Voel de ruimte!


Ontdek jezelf opnieuw

In een crisis ontstaan verschillende nieuwe initiatieven. Mensen zijn flexibel, we zijn erg veerkrachtig; tot op zekere hoogte. Wanneer je altijd bezig bent geweest met je werk, zakenreizen, opvoeden van de kinderen, het afgaan van verjaardagen, winkelen of het maken van uitjes, verlies je soms jezelf.


Wie schuilt er in jou?

Wat als je even alles om je heen wegdenkt, sluit je ogen.

Wie ben jij zonder je werk/bezigheden?

Wat als alles mogelijk was, wat zou je dan willen doen of willen zien?


Wat is een nog onvervuld verlangen in je? Wat heb je altijd al eens willen doen? Onderzoek waar je nu staat en of dat is waar je wilt staan. Ben je tevreden? Wat mis je?

 

Er zijn vast dingen die je op dit moment kunt doen om jezelf opnieuw te ontdekken. Al maak je een wensenlijst, een nieuwe bucketlist, schrijf je dat langgewilde boek, ga je een cursus volgen vanuit huis omdat je het leuk vind of stel je opnieuw prioriteiten voor jezelf.

 

Wat houdt je tegen, of wie? Houd jij jezelf tegen?


Ik moedig je aan: “Herontdek jezelf”


Mijn verlangen

Naar aanleiding van wat ik aan jou heb geschreven, ga ik zelf ook aan de slag. Ik ga een nieuwe bucketlist maken. Dromen die onzichtbaar waren geworden door al het dwarrelende stof, op de achterste plank in mijn volgestopte kast, ga ik eens nieuw leven inblazen.

 

Ja, ik ga het boek schrijven dat ik altijd al heb willen schrijven. Geen deadline, gewoon op mijn tempo. In het afgelopen jaar heb ik veel over mijzelf geleerd. Ik weet nu wat ik nodig heb en hoe ik dat mezelf kan geven. Stap voor stap klim ik uit mijn dal, de berg op. Niet meer ongeduldig om zo snel mogelijk boven te komen en daarbij volledig voorbijga aan mijzelf, nee, langzaam en ik geniet van het uitzicht om mij heen.

 

Ik neem de tijd om te pauzeren, op te laden en weer met frisse moed verder te gaan. En als het me even te veel wordt, dan ga ik zitten en sluit ik mijn ogen. Ik adem diep in en uit, ik ben al zover gekomen en geef niet op!

 

Er is altijd een nieuw begin mogelijk, op elk moment in je leven.

Soms ontstaat er een nieuwe weg, maar het kan zijn dat je zelf de nieuwe weg moet creëren en inslaan.

 

Dat is eng, zeker. Maar wel de moeite waard! Het leven is een reis en die kun jij op jouw unieke manier invulling geven, zoals jij het wenst.

 

Ga, ontdek en bovenal: GENIET!

 


Een aantal van mijn creaties:


Stilte
Getagd op:                        

Geef een antwoord

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.