7-12-2020

 

Focussen en de balans opmaken


Wat is het lastig om soms te focussen op het positieve. Zeker in deze Pandemie, kunnen we zo leeggezogen worden door alle negatieve berichten, feiten en onzekerheden. Hoe kun je opnieuw je focus leggen op dat wat waardevol, belangrijk, energie gevend, verrijkend en positief is? Hoe ga je om met alle prikkels die je gedurende de dag moet zien te verwerken?

 

Waar laad jij door op? Wat zet je in om te ontspannen? Er zijn zoveel dingen die energie kosten maar vergeet niet dat er ook een heleboel dingen zijn die je energie kunnen geven.

 

“Jouw gezondheid en welzijn zou den bovenaan je prioriteitenlijstje mogen staan!”

 


 Bewustwording


Het eerste wat nodig is om verandering te brengen in je leven, is door je bewust te worden van je huidige staat van ‘zijn’. Hoe sta je in het leven? We zijn bijna aan het einde gekomen van 2020 (gelukkig!), dat is een mooie tijd om de balans op te maken. Hoe is jouw energieverdeling? Ben je altijd uitgeput? Dan kun je eens gaan kijken naar wat nodig is om jouw “batterij” weer op te laden.

Als je lange tijd doorgaat op je reserves, gaat dat je op den duur opbreken; lichamelijk of wel geestelijk.

 

Zelfreflectie is ontzettend belangrijk. In deze tijd dragen we zorg voor elkaar maar mogen we ook de zorg voor onszelf niet overslaan. Als we daaraan voorbijgaan, kunnen we op den duur niet meer zorgen voor de ander. Wat je aandacht geeft groeit. Een ander kan groeien door de tijd en aandacht die jij hen geeft. Zelf kun je groeien en ontwikkelen door tijd en aandacht te besteden aan zelfzorg en eigen ontwikkeling.

Zie wat belangrijk is voor jouw welzijn.

 

 


Inzoomen op het positieve


Bovenstaande aangehaalde punten, zijn belangrijk om even te vertragen. Ik vind het zo erg dat ik om mij heen en op Sociale Media zie, dat iedereen elkaar afvalt, aanvalt of veroordeelt vanwege zijn/haar keuzen. We wijzen al snel met de vinger, leggen het vergrootglas op de “tekortkomingen” (in jouw ogen) van de ander. Maar eigenlijk is het erg kortzichtig om je zo uit te spreken. Je weet nooit het hele verhaal, kent iemands achtergrond niet en ook iemands beweegredenen niet. In plaats van onze energie te “verspillen” aan het uiten van kritiek, zouden we onze energie beter kunnen steken in het inzoomen op al het positieve. Veel te vaak horen we over alles wat niet goed gaat, wat niet klopt, wat onrechtvaardig is etc. Laten we ons vergrootglas eens verleggen.

 


Laten we eerst onszelf eens onder de loep nemen.


 Hoe gaat het echt met je? Wat heb je nodig? In het uiten van boosheid zit altijd een behoefte, misschien verlang je zelf ergens hevig naar of mis je zelf bepaalde aspecten in je leven.

 

Probeer je vervolgens eens te focussen op het positieve in je leven en in je omgeving. Waar ben je trots op? Waar werk je hard voor, hoe moeilijk of zwaar het ook is? Heb je familie en vrienden die er voor je zijn? Zie hen naast je staan en wees je bewust wat een zegen dat is! Dan ben je een rijk mens!

 


Schrijven


Vandaag werd ik zelf aangemoedigd om eens op te schrijven waar ik trots op ben. Al zijn het hele kleine dingen, taken of aspecten, ze zijn het waard om aandacht aan te schenken. Wat gaat er goed, wat zet ik in om mij staande te houden en verandering teweeg te brengen?

 

Dankbaarheid brengt vrede en vreugde. Dat is onmisbaar in deze tijd!

 

Hierbij een aantal punten waar ik trots op ben/dankbaar voor ben:

 

  • De vrienden die ik om mij heen heb staan; zij die mij steunen en waar ik tot steun voor kan zijn;
  • Mijn woning; dankbaar dat ik een woning heb en mij daar veilig voel;
  • Mijn gave om te schrijven. Dat ik het in mag zetten om mensen tot denken toe aan te zetten, te bemoedigen of inspireren;
  • De tijd die ik nu heb om mij te oriënteren op wat ik wil bereiken, waar ik naar verlang of dromen die ik handen en voeten kan geven;
  • Ondanks mijn lichamelijke aandoeningen, zijn er nog een hoop dingen die ik wel kan. Ik kan nadenken, lezen, mijzelf ontwikkelen en de focus daar nu even op leggen en mijn lichaam daarmee even rust geven/gunnen.

 


Dankbaarheid

Waar ben jij dankbaar voor? We mogen wel eens vaker uitspreken waar we trots op zijn. Dit kunnen ook eigenschappen zijn. Ik ben blij dat ik een doorzetter ben, het is een valkuil maar ook een kracht. Ik geef niet zomaar op. Al is het nog zo donker, ik zoek altijd naar het licht!

 


“Hopelijk kan ik bij deze, een ster zijn in jouw nacht, een zonnestraal in de regen, een bron van inspiratie of bemoediging!”


Focussen op het positieve
Getagd op:                    

Geef een antwoord

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.