29-10-20

Intro


Het zijn rumoerige tijden, waarin wij ons als mens bevinden. De wereld om ons heen staat op zijn kop. Ieder mens bevindt zich wel in een soort van “overlevingsstand”.

Ben jij je bewust van jouw overlevingsstrategie? Of ben je hier eigenlijk niet mee bezig en gaat de wereld redelijk “normaal” verder voor jou?


Kindertijd


Van kinds af aan bouw je wel bepaalde overlevingsmechanismes en overlevingsstrategieën op. Dat gebeurt wanneer je als kind bepaalde dingen meemaakt, die je toen niet kon verwerken, omdat je het niet aankon of niet kon bevatten. Op de website van “desteven.nl”, kun je informatie vinden over deze overlevingsmechanismes. [1]

Ik citeer: “Wanneer een kind te weinig aandacht, liefde, erkenning of waardering krijgt ontstaan er een paar mogelijke reacties.” Vervolgens worden er een aantal reacties beschreven zoals: Vechten, vluchten, conformeren of aanpassen.

 

In mijn jonge jaren heb ik onbewust heel wat overlevingsstrategieën ontwikkeld. Als kind paste ik mij overal aan, mijn voelsprieten stonden altijd aan. Een sfeer die ergens hing, voelde ik feilloos aan. Ik deed wat van mij werd verwacht, ik bleef haast onzichtbaar, ik was stil en verdween bij ruzies of conflicten. Dit kon ik niet aan. Het liefst zou ik letterlijk onzichtbaar zijn geweest. 


“Bezige Bij”


De bijnaam die ik voor mijzelf had en heb is: "Bezige bij”. Dit was, en is soms nog echt mijn overlevingsstrategie. In mijn tienertijd was het echt een kwestie van overleven. Zodoende ben ik veel gaan sporten, ik was heel actief in de kerk destijds, in mijn vrije tijd paste ik op bij verschillende gezinnen, hielp iedereen wanneer en waarmee ik maar kon, maak graag schoon etc. Kortom ik ben altijd wel bezig. 

Dit alles gebeurt vaak zo automatisch. Extreem sporten, mijn huis schoonmaken of opruimen, boeken lezen, Netflixen, dingen maken, ik haal echt alles uit de kast zodat ik niet hoef te zitten.

Helaas werkt mijn lichaam niet altijd mee. Sporten ging een hele tijd niet meer, ook nu moet ik mij gedeisd houden.

De “bezige bij” is opnieuw stilgezet.

 

Mijn fitnesskamer 🙂

Bescherming


Misschien dat jij jezelf nu afvraagt, wat jouw coping is. Ben jij je bewust van hoe jij met veranderingen omgaat en met datgeen waar je  geen invloed op kunt uitoefenen?

 

Het zegt heel wat over jouw veerkracht maar meer nog over jouw jeugd, in mijn ogen. Wat heb je meegekregen en wat heb je geleerd in jouw kindertijd? Meestal uiten die overtuigingen en overlevingsmanieren zich wel kenmerkend, in je leven van nu. Je kunt het aflezen aan de manier hoe jij omgaat met problemen, veranderingen of tegenslagen in het leven.

 

Wat is jouw eerste reactie? Er is hierin geen goed of fout!

 

Het antwoord op deze vraag kan je inzicht geven. Wanneer jij je bewust wordt van bepaalde coping (Zie bron: [2]), wordt het zichtbaar voor jezelf. Je kunt jezelf dan afvragen of de coping nu helpend is, of je juist tegenwerkt.

De coping verliest zijn doel als het geen bescherming meer biedt, maar schade brengt.


Om over na te denken

Wat heb jij nu nodig in jouw leven? Is jouw coping overbodig geworden?Hoe bouw je dan een ander; gezond mechanisme op dat jou verder kan helpen? Nu je ziet wat er in de wereld gebeurt, weet je dat je er geen controle over hebt noch kunt krijgen. Je kunt je overal voor verzekeren en alles in willen dekken, gezondheid is niet te koop!

 

Probeer te gaan denken in mogelijkheden. Als kind kon je misschien niet voor jezelf opkomen en heeft jouw lichaam eigen beschermingsmiddelen ingezet. Nu is de keus aan jou. Wat biedt jou op dit moment rust in het leven? Waaruit haal jij je energie uit? Op welke manier maak jij het leven van nu draaglijk?

 


 
 

Persoonlijk

Aan het begin van deze Pandemie, was ik letterlijk verlamd van angst. Nu leer ik op mijn manier, te meanderen, ik probeer verschillende dingen in te zetten om toch te blijven “leven”. Ik wil niet gevangenzitten in mijn angst.

Ik ben 6 weken opgenomen geweest middenin de Pandemie, dat was echt mijn grootste uitdaging ooit! Op de PAAZ werd ik ingesteld op medicatie, die mij zou kunnen ondersteunen. Dit was een hele heftige tijd, vooral lichamelijk gezien. Het was een zoektocht naar het juiste medicijn, een hele strijd. Toch heb ik er ook nieuwe inzichten verworven. Ik leerde dat contact met andere mensen toch mogelijk was, binnen de maatregelen die gelden.

 


Omdenken en gedachten ombuigen

Samenvattend: door hierboven geschreven voorbeelden, ben ik gaan omdenken. Als ik mij aan de regels houd, zo goed en kwaad het kan, hoeft het niet per definitie mijn DOOD te betekenen. (Een gedachten waar ik wel van overtuigd was). Het leven was zwart. Ik zat in een donker, zwart gat waar ik zelf niet uitkwam.

 

Nu heb ik leren omdenken. Wat maakt mij zo angstig? Hoe kan ik mensen ontmoeten en toch sociale contacten onderhouden, zonder mijzelf steeds te isoleren? FaceTime, iets maken voor iemand en dit in de brievenbus doen, samen schrijven, een wandeling maken op afstand en nu zelfs op visite gaan met mondkapje, desinfectie spray en natuurlijk de 1,5m in acht nemend!

Ik heb 8 maanden geïsoleerd overleefd, niet "geleefd" eigenlijk maar echt in een overlevingsstand gezeten.


Mooi om te luisteren

Iets wat ik je als laatste mee wil geven is een lied. Precies op dit moment hoor ik namelijk het lied van Marco Borsato, waar ik op mijn website al eerder naar heb gerefereerd: “Mooi”. Zie onderaan dit bericht, de clip van dit lied.

Luister, geniet, bewonder, verwonder jezelf, door je eigen empowerment te ontdekken!

 

You’ve got it all inside, just find out what you need!

 


[1] Bron: https://www.desteven.nl/leerdoelen/persoonlijke-leerdoelen/autonomie-leerdoelen/hoofd-hart-handen/overlevingsmechanisme

 

[2] Vanuit Wikipedia : Coping is een begrip uit de psychologie, waarmee de manier waarop iemand met problemen en stress omgaat wordt bedoeld. Het betreft de omgang met alle soorten voortdurende stressoren, zoals werkloosheidechtscheidingpijn of oorlog. Het Engelstalige begrip, dat ook in de Nederlandstalige literatuur gangbaar is, is afgeleid van to cope with (kunnen omgaan met of opgewassen zijn tegen iets).

 

 

Overlevingsreactie
Getagd op:                            

Geef een antwoord

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.