15-09-2020

Geschreven op de PAAZ-Bravis


Doorbreken van angst


Ken je het gevoel opgejaagd te zijn, snel te zweten, je ongemakkelijk voelen of dat je je terug zou willen trekken? Dat je rondloopt op straat of in een winkel, tussen vele mensen en je paniek op voelt komen zetten? Je ademhaling wordt sneller en je voelt dat je rood aanloopt of juist dat het bloed uit je wegstroomt.

Dit zijn allemaal uitingen van angst of stress. En deze opsomming kan natuurlijk veel verder doorlopen. Dit zijn slechts een paar voorbeelden.


Oorzaak


Wat is nu de oorzaak van angst? Dat is heel lastig om te definiëren. Dit komt omdat het zoveel verschillende oorzaken kan hebben. Angst kan ontstaan door bepaalde gebeurtenissen, voortkomend uit een onveilige jeugd of uit ervaringen in je leven waarbij je bedreigd bent, verlaten, beroofd, misbruikt etc. Misschien zou je er nooit aan hebben gedacht maar voeding kan angst letterlijk voeden! Sommige voedingsmiddelen kunnen triggers zijn van angst. Denk aan een teveel aan suikerrijke producten of kunstmatige zoetstoffen, E-nummers of erg bewerkt voedsel. Maar vooral suikerrijke voedingsmiddelen kunnen zorgen voor hartkloppingen, daardoor kan het lichaam in een angsttoestand terecht komen.

 

Bij eenieder zal angst er anders uitzien en zich anders uiten. Belangrijk is om bij jezelf na te gaan wat jouw sterkste triggers zijn.  Waar en wanneer ervaar jij de meeste angst? Op welke plekken of onder welke omstandigheden? Jouw gevoelens of beleving bij angst kan een héél andere vorm hebben dan bij iemand die ook een angststoornis heeft. Er zijn ook zoveel verschillende soorten angsten. Denk hierbij aan; sociale angst, fobieën, hypochondrie, straatvrees, piekerstoornis, dwangstoornis of angst voor de dood etc.


Onderzoek jouw angst


Om erachter te komen wat jij nodig hebt, dan kun je onderzoek moeten doen naar jouw beleving, gedachten en gevoelens. Waar komen deze uit voort en wanneer spelen deze op? Welke rol speelt angst in jouw leven? Is het altijd aanwezig, op de voorgrond of achtergrond, op specifieke momenten, in bepaalde situaties of omstandigheden? Door dit voor jezelf helder te krijgen, kun je zicht krijgen op wat voor jou van belang is. Dan kun je jezelf afvragen wat je nodig denkt te hebben.

 

Zijn er dingen die jij zelf kunt veranderen/aanpassen om beter om te gaan met paniek- en of angstgevoelens? Ken je al manieren die je meer rust kunnen brengen? Wat brengt ontspanning in jouw leven? Wanneer je op soortgelijke vragen antwoorden hebt, kun je zelf al een “veiligere” situatie creëren waarin jij (beter) kunt functioneren.


Mijn eigen ervaring


In mijn leven heeft angst altijd een grote rol gespeeld en speelt het nog een hele grote rol. Angst belemmert mij in het dagelijks functioneren. Momenteel zeker nu we leven in een Pandemie. Het snel kunnen switchen of schakelen vind ik erg lastig. De pandemie heeft mij echt lamgeslagen. Ik hoor iedereen plannen maken, doelen stellen of ik zie hen activiteiten ondernemen. Dat is voor mij echt heel frustrerend. Mijn zicht is troebel. Het is alsof ik in een dikke mist ben beland. Ik plan van uur tot uur, soms letterlijk van moment tot moment. De oorzaak van mijn angst is niet in een zin te beschrijven. Het is ontstaan in mijn jonge jaren en heeft zich steeds verder en heftiger ontwikkeld. Er zijn vele triggers geweest in mijn leven. Zo nu en dan wordt die trigger knop weer door iets of iemand ingedrukt en verlam ik opnieuw. Meerdere factoren spelen een rol in mijn angst.

 

Voor mij persoonlijk is het belangrijk om rust in te bouwen, elke dag opnieuw. Rust voor geest-ziel en lichaam. Vanuit die rust kan ik beter analyseren, mentaliseren en keuzen maken. In een rusttoestand overzie ik zaken beter en is mijn zicht niet vertroebeld. Soms is het teruggaan naar de basis, echt noodzakelijk voor mij. Regelmaat, reinheid en rust.


Mijn conclusie voor mijn situatie is:


Door het creëren van rust te midden van onrust, wordt mijn zicht weer helder en verbeterd mijn denkvermogen. Mijn prioriteit is een veilige basis hebben voor mijzelf, om vervolgens in rust en kracht mijn angsten tegemoet te treden. Mijn “veilige haven” is mijn huis, nu ondertussen echt wel mijn thuis geworden. Ik kan er mijzelf zijn, mij terugtrekken en meer ontspannen.


Mijn wens voor jou:

Vind jouw manier om tot rust te komen. Creëer een veilige haven voor jezelf waar je even op kunt laden. Tast je reserves niet steeds aan, probeer uit de “rode” zone te blijven en je batterij in het groene gedeelte te laten. Wanneer je energie laag is, zorg dan voor energie gevers om je heen. Kijk je angst in de ogen en zie dat je zelf groot en sterk genoeg bent om door alles heen te komen. Je bent sterk alleen soms voel je jezelf klein. Zoek naar dat wat jouw kracht geeft en oefen met het inzetten van jouw preventies!

 

Good Luck!

 

My Happy & Safe place

 

 

 

 

Doorbreken van angst
Getagd op:                            

Geef een antwoord

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.