26-06-20

Verwachtingen

Wat roept het woord ‘verwachtingen’ bij jou op? Bij mij maakt het veel los. Ik voel meteen een druk op mijn schouders. Afgelopen zondag ben ik 30 geworden, allereerst had ik mijn verjaardag heel anders voorgesteld. Maar zoals bij zovelen nu in deze pandemie, was het een stille verjaardag. Alle verwachtingen die ik ervan had moest ik bijstellen.

 

Een feest zat er helaas niet in. Maar ik heb geleerd dat je in het leven zelf de slingers op moet hangen. Zo ik heb het met 1 vriendin en haar zoon in een park gevierd. Ik val in de risicogroep en daarom wilde ik dus geen risico lopen, door veel mensen uit te nodigen. Mijn vrienden hadden ook niet verwacht dat ik het zou vieren. Zij weten van mijn angststoornis en hebben daar alle begrip voor.

Verwachtingen loslaten

Een aantal jaren geleden had ik gezegd; “Ik wil voor mijn 30e wel mijn partner gevonden hebben, dan zou ik graag mijn 1e kindje al verwelkomen, tegen die tijd wil ik wel wonen in een huis met een grote tuin (je weet wel, uit zo'n mooi magazine), en natuurlijk zou ik vast werk willen hebben. 

Nu is niets van dit alles uitgekomen. Ik ben wel verloofd geweest, maar nooit getrouwd. Ik heb relaties gehad maar mijn soulmate/levenspartner zat hier helaas niet tussen. Ik ben single. Dat is niet erg, ik geniet ook van de vrijheden die het met zich meebrengt. Het kunnen gaan en staan waar je maar wilt en wanneer je maar wilt. Toch zou het fijn zijn als je thuiskomt en samen je dag door kan spreken. Ik had echt gedacht dat mijn leven er op mijn 30e heel anders uit zou zien. Verliefd, verloofd, getrouwd. Ook qua werk moet ik mijn verwachtingen bijstellen.

Het leven is een leerschool

Het leren loslaten van verwachtingen, dat is nu mijn doel. Ik moet zeggen dat de corona crisis daar wel aan bijdraagt. Ik heb meer tijd om na te denken, om na te gaan wat ik nu wil met de rest van mijn leven. Herken jij dat ook? Merk je dat je meer bezig bent met de vraag: “Wat is mijn doel, waar word ik echt gelukkig van?”. Wil jij bepaalde verwachtingen bijstellen of loslaten?

Loslaten

Het is makkelijk om iets met woorden los te laten. Je kunt zeggen dat iets los wilt laten en dat het je niet meer uitmaakt, maar de praktijk is een harde leerschool. Het leven gaat door, de jaren komen er razendsnel bij. Ik merk zelf dat mijn enthousiaste wensenlijstje wel wat is ingekort ondertussen. Wat ik de afgelopen maanden heb geleerd, is vooral in het moment leven. Tevreden zijn met wat ik nu heb, wat er nu is en hoe het nu gaat. Hoe makkelijk is het om te zeggen dat ik het goed vind zoals het nu is, dat het nog wel beter gaat worden of mooier. Vanbinnen voelt dat alleen niet altijd zo.  Ik wil dit graag geloven, mij eraan vasthouden. Het punt is dat je dat alleen niet kunt in mijn ogen. Je hebt mensen nodig, die je leven verrijken, verdiepen, je ondersteunen en waarde geven. Dat is iets waar ik mij nu meer dan ooit van bewust ben.

Makkelijker gezegd dan gedaan

 

Vorig jaar heb ik voor het eerst deelgenomen aan een deeltijd therapie, in een groep. Dit was iets waar ik niet voor open stond, ik zag dat echt niet zitten. Ik ging liever alleen aan de slag met mijn issues, samen met een psycholoog of therapeut. Dat had mij de jaren ervoor al aardig wat gebracht. Toen ik echter deelnam aan de therapie, ging er een nieuwe wereld open. Het vinden van herkenning, erkenning en oprechte belangstelling raakte mij diep, heel diep! En ja, dat maakt het soms wel wat “makkelijker gezegd dan gedaan”. Door de steun die ik kreeg maar ook zelf kon geven kleurde mijn leven in kleuren die ik nooit eerder had gezien. Het loslaten van andere verwachtingen was opeens geen opgave meer. Het ging vanzelf. Doordat ik mij richtte op het verdiepen van vriendschapsrelaties, verdween mijn haast “obsessieve” zoektocht naar een man, naar de achtergrond.

 

Ongeschreven pagina’s

Dat is zoals ik nu naar de toekomst kijk, ik leer mijn horizon te verbreden. Er is niet maar één weg, één manier of één strategie. Het leven is wat ik ervan maak. Leren surfen op de golven die komen.

Het begin van mijn boek is al geschreven, dat is mijn geschiedenis tot nu toe, de toekomst  had ik zelf al geschreven, een deel ben ik aan het schrijven met hoe ik mijn leven nu zie en indeel. Dankzij de coronacrisis, ben ik erachter gekomen dat ik liever blanco pagina’s in het vooruitzicht heb. Niet dat het elke dag lukt om die visie vast te houden hoor. Maar er zijn niet voor niets 1e, 2e of 3e drukken van een boek. Mijn boek is nog niet uitgegeven, het is ook nog niet af. Ik herschrijf het keer op keer.

Dat wat gebeurd is staat vast, met geen gum uit te gummen. Het enige dat ik kan doen, is ervoor zorgen dat mijn toekomstige pagina’s gevuld gaan worden met andere verhalen. De ongeschreven pagina’s. Mijn blanco boek. Het is aan mij om verandering te brengen. Ik heb de pen in mijn handen.

 

Door verwachtingen bij te stellen, ontstaat er ruimte. Ruimte in mijn gedachten en leven. Het leven geeft zoveel kansen, ik kan kansen creëren. Dat gaan doen wat ik altijd heb willen doen, maar nooit durfde. Te gaan voor de dromen die van binnen leven en die verwezenlijken, stap voor stap. Dan valt de druk van mijn schouders.

 

Loskomen van alle maatstaven

De last die ik voel om te voldoen aan alle maatsteven in deze maatschappij. Loskomen van het stereotype leven. Mijzelf niet langer in een hokje plaatsen of laten plaatsen. Ik wil niet meer voldoen aan alle eisen, sterker nog dit kan ik niet meer. De verwachtingen van anderen zal ik nooit kunnen vervullen. In het verleden was dat waar ik keihard voor knokte. Ik werkte hard, veel en lang. De lat ligt hoog, wordt hoog gelegd en ik leg hem nog hoger voor mijzelf. Ik loop op mijn tenen en dat begint zeer te doen. Als ik ga doen, wat ik verlang, waar ik talent voor heb dan zal ik een ballerina zijn die geniet van het draaien op haar tenen. Pijnloos, sierlijk, stralend en bovenal tevreden!

Hoe zou jij je toekomst willen invullen? Welke verwachtingen wil jij loslaten, zowel van jezelf of verwachtingen die op je neerdrukken?

 

Schrijf jouw originele boek, jij kunt iets wat niemand anders kan! Ontneem dat de wereld niet!

 

Verwachtingen
Getagd op:    

Geef een antwoord

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.