19 juni 2020

Black lives matter!

Dit thema kan niet ontbreken op mijn website. Het is het onderwerp van gesprekken, het thema van het nieuws, je kunt er niet omheen! De dood van George Floyd, heeft zoveel losgemaakt wereldwijd! Het is triest dat er altijd eerst iets moet gebeuren voor er verandering plaatsvindt.

Mijn ervaring met culturen

Het is een wereldwijd probleem; racisme. Het komt voor in alle lagen van de bevolking. Het gebeurt in het klein, in het groot, op het werk, in de supermarkt, op school of op straat. Het is soms verweven in kleine opmerkingen. Ik vind dat zo naar. Al van jongs af aan ben ik gewend om, om te gaan met mensen uit allerlei culturen. Ik heb drie oudere zussen. Toen ik 4 was kreeg mijn oudste zus (14) een relatie met een half Indische man. (Zij zijn getrouwd en altijd samengebleven). Mijn andere zus heeft 2 kinderen, een half Turks meisje en een half Surinaamse jongen. De zus boven mij heeft 2 kinderen van een Portugees/Afrikaanse man.

Verder is mijn vader een relatie aangegaan met een Thaise vrouw toen ik 9 was. Mijn ouders zijn toen ik net 5 was gescheiden. De Thaise vrouw van mijn vader kwam naar Nederland, een aantal jaar later ook haar dochter. Dat was erg wennen maar daardoor leerde ik wel weer een nieuwe cultuur kennen. We gingen op bezoek bij verschillende vrienden van mijn vader. Ik leerde de gewoonte kennen, de keuken kennen, de manieren en een aantal woorden uit hun taal.

 

Mijn vriendenkring

Van jongs af aan nam mijn moeder mij mee naar de kerk. In een kerk komen verschillende nationaliteiten samen. Althans in onze kerk, een evangelische gemeente. Ik vond dit heerlijk. Op mijn 9e kwam ik in een Pinkstergemeente terecht. Daar ontmoette ik nog meer mensen en daar heb ik nog altijd waardevolle vriendschappen aan overgehouden. Twee vriendinnen van mij, zijn geadopteerd. Zij zijn zusjes. Zij komen uit Sri-Lanka en zijn geadopteerd door een Indisch echtpaar. Ik ben zo blij met hen! Zij verrijken mijn leven. Ook heb ik nog contact met 2 vrouwen, een Antilliaanse vrouw en een Surinaams-Nederlandse vrouw.

Met zijn allen (5 vrouwen dus), gaan we er samen op uit. Nooit heb ik stilgestaan bij het feit dat zij “anders” zijn, want dat zijn ze niet! We gaan ook naar het strand samen. Dan benijd ik juist hun mooie huidskleur, ik ben dan echt de enige “bleekscheet” haha. Ik houd van hun gezelschap, de culturen komen samen en dat is geweldig! Een rijke beleving en ik voel mij zeer gezegend met vrienden als hen. Het is ook heel leuk als we allemaal hapjes maken uit onze “eigen” keuken. Ik houd ervan om nieuwe dingen te proeven. Dit had ik als kind zijnde absoluut niet, toen at ik altijd hetzelfde.

 

All live matters

Laten we onthouden dat we allemaal mens zijn. De een wordt in Nederland geboren, de ander in Nepal, China, Italië, Suriname, Afrika etc.etc. Je kiest het zelf niet uit. Je groeit op in je eigen cultuur, met je eigen taal, met je eigen unieke huidskleur, je eigen unieke talenten en zoals jij is er maar één! Je bent waardevol. Jij hebt iets te geven dat niemand anders kan geven! Je groeit op met jouw waarden en normen, leefstijl, opvoedingsstijl en ga zo maar door. Maar is iets minder, of iets beter? Nee! Gelukkig zijn we niet allemaal hetzelfde, dan zag de wereld er maar saai uit, vind je niet? Ik geniet hier juist van. Hoe mooi is het dat we kunnen reizen, andere landen kunnen ontdekken, hun schatten aan cultuur, geschiedenis, leefgewoonten, taal en bovenal de keuken die mensen altijd samenbrengt. Het delen is een rijkdom!

 

Wat is jouw visie?

Hoe ga jij om met mensen van allerlei nationaliteiten? Wat is jou van huis uit meegegeven?

Wat kun je leren als je jezelf ervoor open zou stellen? Hoe zou de wereld eruitzien als we elkaar niet langen beoordelen en veroordelen? In mijn ogen zou de wereld een stuk “heler” zijn. We zijn gemaakt om te “fellowshippen”. Wij zijn niet geschapen om alleen te zijn. Samen maken we het leven.

 

Hoe moeilijk is dat nu door de coronacrisis? Het is wel de ultieme kans om jezelf onder de loep te nemen. Ben je tevreden met je leven tot nu toe, je werk, je vriendenkring? Wat zou je willen veranderen?

 

We are all one! ALL LIVE MATTERS! YOU ARE WORTH LIVING!

Black lives matter!
Getagd op:                    

4 gedachten over “Black lives matter!

 • 19 juni 2020 om 20:50
  Permalink

  Geweldig goed geschreven Jenny!!Heel realistisch!!
  Precies zoals het is, het zijn allemaal liefdevolle mensen die je noemt!
  Ik ken ze nl zelf ook.
  Ga zo door.!!
  Mams xxx

  • 20 juni 2020 om 10:28
   Permalink

   Dankjewel mama! Ja, ik ben heel blij met alle lieve mensen om mij heen.

   Ik zal zeker blijven schrijven! ??

 • 29 juni 2020 om 19:11
  Permalink

  Wat goed dat je hierover schrijft!
  Dankje wel lieverd. Binnenkort als je zin hebt gaan we weer lekker naar het strand en eten we gerechten uit verschillende keukens! ?

  • 1 juli 2020 om 16:13
   Permalink

   Heel graag gedaan! ? Jullie betekenen heel veel voor me.

   Dat lijkt me zeker leuk, gaan we doen??

Geef een antwoord

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.