25 mei ’20

Creativiteit

 

“Creativiteit wordt in de verschillende wetenschappen nogal verschillend geïnterpreteerd, maar wijst in het algemeen naar een vermogen om iets nieuws te scheppen. Een individu of een groep toont creativiteit wanneer een nieuw concept of object wordt gemaakt, of wanneer een originele oplossing voor een probleem wordt gevonden”.

Dit is wat Wikipedia zegt over creativiteit.

We zijn met zijn allen in een nieuwe maatschappij terechtgekomen. Een dergelijke situatie als deze, is er nooit in de wereld geweest. Wij als mens zijn dan aangewezen op ons creatief vermogen. Jij en ik, moeten een nieuwe manier van leven bedenken, zij het van tijdelijke aard of juist voor een langdurende tijd. Heb jij al bemerkt hoe creatief je bent de afgelopen maanden?

 

Vermogen om, om te gaan met verandering

 

De afgelopen maanden heb ik een nieuwe strategie bedacht, een manier om overeind te blijven. Ik heb mij aan leren passen aan de huidige situatie. Dit heb ik niet eens bewust gedaan, mijn overlevingsmechanisme is aan de slag gegaan in mij. Iedereen heeft een bepaalde zelf-beschermingsmethode. Die wordt geactiveerd op het moment dat je je aangevallen voelt, angstig of bedreigd. Daardoor zie je dat mensen op allerlei verschillende manieren reageren. Het is interessant te zien hoe dit werkt, door wat je meemaakt reageer je op een bepaalde manier. Je past je ergens aan, in deze coronacrisis. Je houdt je in (freeze), of vlucht weg om er niet aan te denken (flight) of je knokt en je komt in beweging om je ertegen te verweren (fight). Angst is in eerste instantie ons afweermechanisme. We maken allemaal een verandering mee in onze omgeving. Ik heb de neiging om ervoor weg te rennen en mijzelf te verstoppen. Ik verstijf en krijg allerlei lichamelijke klachten. Toch hebben we een vermogen in ons om, om te gaan met deze veranderingen. Een nieuwe creativiteit komt naar boven.

 

Weet jij van jezelf al hoe jij hierop reageert?

 

Een weg naar buiten

 

Nu ik weet dat mijn lichaam deze situatie als gevaar interpreteert (wat het in feite ook is), zie ik in waardoor ik zo heftig reageer. In mijn leven heb ik genoeg situaties meegemaakt waarin dreigend gevaar aanwezig was, soms voor korte duur maar soms ook voor een langere tijd. Ik ben mij bewust van de stress die daardoor vrijkomt en mij enorm belemmert. Ik zoek een weg naar buiten. Een manier om te ontspannen en de focus op iets anders te richten. Dat is niet altijd even gemakkelijk. De ene keer moet ik de angst gewoon onder ogen zien en er ‘face to face’ mee afrekenen. Dat werkt, echter is de ene dag de andere dag niet dus het werkt niet altijd. Het is helaas geen formule.

Ik vond mijzelf nooit creatief. Op school had ik een hekel aan handvaardigheid of knutselen. Dat gefriemel was gewoon niets voor mij, ik kon niet tekenen, niet eens recht knippen en wat ik maakte was kinderwerk. Zo kreeg ik een aversie tegen alles wat ook maar leek op knutselen. Ik kon het niet en dat frustreerde mij! Ik ging sporten, alles fysiek aanpakken. Het verminderde mijn stress, ik voelde mij sterker en zelfverzekerder. Super nietwaar?! Helaas bracht dit virus de sluiting van sportscholen teweeg. Nu sportte ik bij een sportschool en ging ik ook 3 keer per week kickboksen. Ineens lag alles stil! En ik zoek een weg naar buiten. Hoe kan ik toch sporten? Daar komt het creatieve vermogen om de hoek kijken. Ben ik dan toch creatief? Jazeker, ik heb een creatieve geest. Daar ben ik ondertussen wel achter gekomen. Ik vond mijn weg naar buiten. Ik ben creatief op een andere manier. Door het vele binnen zitten ben ik, je zou het niet verwachten, ook nog eens gaan knutselen. 

 

  De creatieve geest

 

Ik ben kaarten gaan maken voor oudere mensen, eenzame en oudere mensen die herstellen op de afdeling geriatrie in het ziekenhuis. Opeens ben ik het gaan waarderen om stil te zitten en aan de slag te gaan op een minder fysieke manier. Dit bracht ook ontspanning teweeg. De stress vond op die manier ook letterlijk een weg naar buiten. Ik kwam tot rust.

Als jij in aanraking komt met jouw creativiteit, creëer je nieuwe mogelijkheden binnen in jezelf. Je baant een weg en ontdekt nieuwe mogelijkheden. Er zijn beperkingen, er zijn grenzen maar binnen die grenzen kun je zoveel bereiken. Ruimte ontstaat als je openstaat voor een andere aanpak. Wanneer je de rust en vrije tijd benut, die nu misschien zijn ontstaan dan ontstaat er ruimte in je hoofd. Je kunt je gedachten leegmaken door alles op te schrijven. Op dat moment creëer je ruimte en kan de creativiteit weer geactiveerd worden. Zo ervaar ik dat althans.

 

Ik ben erg benieuwd naar jullie resultaten! Ik wens jullie een creatieve geest toe, bezinning en het ontdekken van mogelijkheden in jezelf die je nooit eerder zag!

Creativiteit
Getagd op:                                        

Geef een antwoord

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.