27-4-20

Een gesloten wereld


We leven nog altijd in een gesloten wereld. Wanneer we wakker worden, hopen we op te staan uit de nachtmerrie. Niets blijkt minder waar. Je zet de televisie, radio of je telefoon aan en je wordt weer overspoeld met allerlei berichten over het Covid-19 virus. Je staat er mee op en gaat ermee naar bed. Maar dit is nou niet wat je elke dag voor ogen wilt hebben toch?


Meanderen


Hoe kunnen we ervoor zorgen dat we wél leven in de realiteit, maar toch ook ons leven kunnen vullen met andere bezigheden? Het vinden van de juiste balans hierin is cruciaal. Het zorgt ervoor dat je staande kunt blijven, je hoofd boven water kunt houden en kunt blijven ademhalen. Iedereen heeft zijn/haar ontspanning nodig, we trekken het niet als we continu onder stress staan of met hoge spanning de dag doorkomen. Het is een zoektocht naar een weg dwars door dit virus heen. Je moet meanderen. Zoals een watertje overal heen kronkelt en doorgaat met allerlei bochtjes. Een opeenvolging van meanders vormt dan uiteindelijk een meanderende rivier. Er wordt steeds gezegd, “We doen dit samen, we kunnen het niet alleen. Alleen samen krijgen we corona onder controle”. En dat is ook zo! We zijn allemaal als kronkelende riviertjes maar monden uiteindelijk uit in een veel bredere rivier. Daar waar we allemaal samen komen en sterk doorstromen, wat zorgt voor meer gewas en groei in de Flora.


Mijn wereld


Als ik kijk naar mijn kleine wereld, binnen het grote geheel ben ik maar een ieniemienie eilandje op zich. Ik zit afgesloten van de buitenwereld en toch bevind ik mij er middenin. Een klik op de computer en ik ontvang informatie van over de hele wereld! Alleen en toch verbonden met alle mensen op deze aarde. We bevinden ons allen in dezelfde omstandigheden. Althans we hebben te maken met een en dezelfde beangstigende dreiging. Natuurlijk ben ik mij ook bewust van alle mensen die daarnaast nog eens te maken hebben met armoede, ziekte, natuurrampen, geweld en hongersnood. In wat voor wereld zijn we beland?


Onze bijdrage


We kunnen iedereen de schuld geven, de vinger wijzen naar vele mensen. Toch hebben wij er allen deel aan. Wanneer wij met zijn allen een steentje bij zouden dragen zou de wereld wat eerlijker verdeeld zijn. Het zal zeker niet alle ellende wegnemen, maar het toch zeker sterk verminderen. Van dichtbij maak ik nu mensen mee die kampen met ziekte, strijden voor hun zekerheid en inkomen, leven in armoede en vechten om staande te blijven en niet te vereenzamen. Ik val zelf ook onder deze categorie.

Ik kamp nu eenmaal met dingen die verergerd zijn door Covid-19. Ja, ik probeer van alles in te zetten om maar boven water te blijven. Nu zal ik je wel vertellen, dat mijn benen doodmoe zijn geworden van het watertrappelen. En soms heb je dan iemand nodig die je vasthoudt. Hoe verrekte moeilijk is dat, nu we 1.5m afstand moeten houden? Hoe houd je het vol?


Wat probeer ik in te zetten?

 • Schrijven van kaarten aan allerlei soorten hulpverleners en medewerkers. Denk breed aan bijvoorbeeld: Politie, brandweer, verpleegkundigen, artsen, huisartsen, persoonlijk begeleiders in de gehandicaptenzorg of jeugdzorg, ambulante begeleiders of mensen met een psychische nood.
 • Contact houden met vrienden door middel van video-bellen. Soms spelen we samen yahtzee of Pictonary. Dat zijn de enige spellen die wel kunnen op afstand. De andere moet ik nog ontdekken.
 • Ik probeer thuis te sporten, ik heb allerlei sport attributen liggen en via YouTube kan ik work-outs volgen.
 • Ik probeer met nadruk op probeer, een weekschema te maken en mij daaraan te houden. Nu is elke dag anders dus dat is nogal een uitdaging!
 • Soms wanneer mijn concentratie het toelaat, schrijf ik een blog of gedichten.
 • Ik bel mensen die ik niet vaak spreek wat vaker op.
 • Creativiteit- soms ga ik kleuren, kaarten maken, houtbranden of puzzelen; sudoku’s, filippine- of Zweedse puzzels
 • Koffiedrinken met eigen gemaakte koffieschuim. Als rustmoment op een dag.
 • Yoga – elke dag via YouTube
 • Schoonmaken, geloof me je kunt je hoofd erdoor leegmaken. Gewoon alles aanpakken en pas stoppen wanneer je moe bent!
 • Een cursus volgen naar keuze. Dit is lastig zeker wat betreft concentratie maar ik doe mijn best.

Dit zijn maar enkele voorbeelden. En toch. Toch is het voor mij niet voldoende. Want ook ik ben erachter gekomen hoe waardevol nu eigenlijk interactieve contacten zijn voor mij. Ik was/ben helemaal niet zo’n knuffelmens maar stiekem heb ik er meer behoefte aan dan ik ooit had gedacht!


Jij

Wat helpt jou om de dagen door te komen? Werk je nog en lukt dan thuis of is het fijn op kantoor? Hoe zet jij ontspanning in? Waar trek jij een grens?

 

Zorg goed voor jezelf! Dat is het enige wat je door deze tijd kan helpen. En zoek hulp wanneer je het zelf niet meer aankan. Dat is wat ik doe, moet doen en zal blijven doen.


Stay Safe!


Want nogmaals, soms heb je iemand nodig die jou vasthoudt wanneer jij zo moe bent dat je het zelf niet meer op kunt brengen. Iemand die jou ondersteund en voor jou de strijd even voert. Dat is niet zwak. Dat is heel sterk! Het is menselijk! 

Stay safe, stay health not only physically but also mentally! And help one another, if you have the energy give it to them who need it. And ask it when you need it. It’s just liked a circle. We need each other!!

 

Wees open in deze gesloten wereld. 

Een gesloten wereld
Getagd op:                            

2 gedachten over “Een gesloten wereld

 • 1 mei 2020 om 02:07
  Permalink

  Yes, we have to stay calm and stay home for the safety of ourselves and others. There is plenty of things to do at home. You can also bake and do much more ( including your awesome list). We have to stay positive. Thank you for this wonderful post.

  I love the idea of writing letters to say thank you to the essential workers.

  • 1 mei 2020 om 10:58
   Permalink

   Thank you for taking time to respond on my blog. I appreciate. And baking is a good alternative too! Searching for new receipts and try them out 🙂 Taking the time to cook extensively and enjoy the food, and the fact that we can eat.:-)

   Have a great day, full of new experiences 😉

Geef een antwoord

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.