2-3-20

Angsten

Wanneer noemen we iets een angst? Wat is een angst?

Die vraag is naar mijn mening niet eenduidig te beantwoorden. Iedereen ervaart een angst, in een andere mate en op verschillende gebieden in het leven. Er bestaan zoveel soorten angsten, fobieën, paniekstoornissen, trauma’s etc.  Het komt erop neer dat ieder mens er wel eens mee te maken krijgt. In welke hoedanigheid of gradatie is dan maar de vraag. Het feit is, dat men problemen kan ondervinden door de angst. Dit is bij mij wel het geval.

 

Angst verlamd mij letterlijk. Het neemt mijn gedachten over en beheerst mijn gevoelens, gedrag en keuzen. Dat is echt frustrerend! De dingen die ik wil doen, gaan mij dan niet best af. Doordat mijn gedachten met mij op de loop gaan, ben ik verwarder en vergeet ik meer. Ken je dat soort dagen? Dagen waarbij je overloopt, je to-do-list, vol staat maar het niet lukt om de taken één voor een af te vinken? Je hopt van hot naar her maar bent er niet echt bij. Je probeert je te concentreren, echter word je steeds weer afgeleid door gedachten of berichten. Zo wilde ik al een tijdje schrijven maar lukte het mij steeds niet. Ik wilde wel graag maar ik kreeg niets op papier. Nu toch weer een poging gewaagd. Deze regels heb ik nu in een half uur geschreven, tussendoor nog met van alles en nog wat bezig.

 

Het Corona-virus (Covid-19) is alom in het nieuws. Je kunt de televisie niet aanzetten, zonder ermee geconfronteerd te worden of de deur uit te stappen er erover te horen. En dan nog het ergste van dit alles is dat ze alleen de negatieve en angstaanjagende berichten laten horen en weergeven. Geen berichten over herstel van mensen. Het zaait angst en paniek. Mensen worden er gestrest van. Ik word er panisch van. Ik sluit mij op, ben gaan “hamsteren” en heb mijn kasten volgeladen. Hoe triest eigenlijk. Het zou zo fijn zijn om er niet achteloos mee om te gaan, het wel serieus te nemen maar tevens wel door te kunnen gaan met “leven”. Hoe het komt dat het bij mij zo de overhand neemt? Wist ik dat maar. Ik heb van kinds af aan al last van angsten, sommige extreem, andere in een wat mildere vorm. Je kent het wel, de angsten van alleen zijn, alleen thuis (als kind), angst voor inbraak, geweld, verlies van geliefden, verlies van werk, verlies van inkomsten en angst voor de dood. Dat is nog maar een kort lijstje. Waarschijnlijk zou jij het zo aan kunnen vullen. Dit zijn echter geen irreële gedachten. In feite zou het ook daadwerkelijk kunnen gebeuren. Vandaar dat wij als mens zijnde, zoveel verzekeringen kunnen afsluiten. Het is echter alleen maar “schijnveiligheid/schijn zekerheid. Het kan ons niet werkelijk beschermen. Dat hebben we vast allemaal wel eens ondervonden. Nu is het zo dat ik een christen ben. Hoe kan het dan zijn dat ik hier ook mee worstel? Wel, het christen zijn maakt mij niet minder menselijk. Ik worstel met dezelfde problemen en bijkomende emoties. Doordat ik minder sterk ontwikkeld ben in het “vertrouwen” van of “geloven” in, is het voor mij ook ontzettend moeilijk. Gelukkig weet ik dat ik er niet alleen in sta. Ik heb hulp, ik zit in een proces en ben er al mee aan de slag gegaan. Dat neemt niet weg dat het er is en misschien ook in de toekomst wel zal zijn. Toch geloof ik dan wel weer, dat ik ermee om leer gaan zodat het mij niet meer “verlamt” en stil laat staan in mijn leven.

Ik leer het een plaats te geven, het mij niet meer te laten overheersen. Soms hebben we eerst hulp nodig en moeten we net als bij schaatsen even een houvast hebben voordat we het alleen kunnen.

Het is echter nooit onmogelijk om het te leren! En samen sta je er niet alleen in!

Angsten

Geef een antwoord

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.