31-12-19

Oud & Nieuw

 

Wat is er veel gebeurt het afgelopen jaar. Om terug te blikken is pijnlijk maar ook goed. Op dit moment heb ik het nodig om mijn gedachten te verzetten. Toch wilde ik graag nog een blog schrijven, zo op de laatste dag van het jaar. Even stilstaan bij dat wat is geweest, dat was is en dat wat komen gaat.

Ik heb het afgelopen jaar nieuwe mensen ontmoet, waar ik ontzettend dankbaar voor ben. Ik heb vriendschappen verdieping gegeven maar ook vriendschappen beëindigd. Op dit moment heb ik even ruimte nodig. Ruimte zodat ik kan werken aan mijzelf. Opnieuw stabiliseren. Een mens kan veel meemaken in zijn leven. Ik ben altijd doorgegaan en heb er geen moment bij stilgestaan. Althans niet bewust bij stilgestaan, dit was te heftig. Nu leer ik om te doseren. Af en toe eens toestaan dat ik boos, verdrietig, bang of blij ben. Ik kan je zeggen dat het geen gemakkelijk proces is. Wel noodzakelijk wil ik verder komen. Ik dacht altijd dat ik het naast mij neer moest leggen en dat ik echt wel verder kon. Het tegendeel is waar gebleken, als een boemerang komt alles nu op mij af.

Het aankomende jaar wil ik dan ook leren om mezelf toestemming te geven, te voelen wat ik voel en er ruimte voor te creëren. Ik werkte zoveel als kon, sportte zoveel als ik kon en had overal vrijwillige taken en stond voor iedereen klaar, maar niet voor mijzelf. Een overlevingsstrategie die mij staande heeft gehouden. Nu is dat mechanisme niet meer nodig en staat het in de weg. Ik heb een erg hoge muur opgetrokken, mezelf opgesloten in bepaalde gevoelens en ideeën.

 

In 2020 wil ik openstaan voor nieuwe dingen, een nieuwe manier van leven en bovenal kijken naar mezelf en deze wereld. Ik wil nog steeds klaar staan voor mensen om mij heen, mensen in nood etc. maar hierin niet voorbijgaan aan mijzelf. Grenzen ontdekken, stellen en in sommige gebieden verleggen. Grenzen zijn gezond. Zonder grenzen weet niemand waar hij/zij aan toe is, wordt het een chaos en raken denk ik vele mensen gefrustreerd. Het voorkomt onnodige kwetsing.

Zo sta eens stil bij jouw 2019. Wat heeft het je gebracht? Wat heb je los mogen laten en waarin ben je gegroeid?

Wat verwacht je daarnaast van 2020?

Ik kan hier op dit moment zelf nog geen antwoord op geven. 2020 wordt ongetwijfeld anders dan alle voorgaande jaren, dat weet ik wel. Nu zie ik er nog naar met ogen uit 2019 maar dat wil ik veranderen. Ik wil graag positief zien wat er is, wat ik heb geleerd en wat er kan gaan komen.

Ik wens jullie allen een gezond, gelukkig en mooi 2020 toe! Een jaar waarin je mag schrijven, lezen, stil mag staan bij wat je hebt, stil mag staan bij je gevoel, een hand mag uitstrekken naar hen die het nodig hebben, zelf hulp vragen wanneer het nodig is en zonder angst te doen wat je zo graag wilt!

Oud & Nieuw 2019

Geef een antwoord

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.